Доступність посилання

ТОП новини

Гройсман підписав закон, що закриє дірку в земельному законодавстві, якою скористався «Рошен»


Володимир Гройсман підписав закон «Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо проведення земельних торгів», проголосований Верховною Радою ще 18 лютого.

Одне з нововведень полягає в тому, що комунальні та державні підприємства тепер також мають отримувати землю від держави у власність чи оренду тільки на конкурентних умовах, тобто через земельний аукціон. Раніше комунальні та державні підприємства могли отримували землю без конкурсу – і часто потім перездавали її в суборенду комерційним структурам.

Саме за такою схемою товариство з обмеженою відповідальністю «Бісквітний комплекс «Рошен» отримало землю для будівництва фабрики в Борисполі в обхід аукціону. Програма «Схеми», спільний проект Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший», відслідковувала цю історію від самого задуму і перших кроків до реалізації.

Журналісти наголошували, що відповідно до Земельного кодексу, базовий принцип надання землі в оренду – це земельний аукціон. Тобто після звернення «Рошену» міськрада Борисполя мала б перевірити наявність вільних територій і організовувати земельний аукціон, у якому б мали взяти участь компанії, які також хочуть отримати землю в оренду. І тоді серед цих пропозицій обирали б найвигіднішу для міста.

Натомість після звернення структурного підрозділу «Рошен» – «Бісквітний комплекс «Рошен» – 6 липня 2015 року до Бориспільської міськради аукціон не проводився. 8 вересня 2015 року міська влада надала кілька ділянок в оренду комунальному підприємству «Виробниче управління комунального господарства», скориставшись нормою, що для надання ділянок комунальникам аукціон не потрібний. Потім «Бісквітний комплекс «Рошен» взяв землю в суборенду в «комунальників».

Після виходу розслідування Радіо Свобода у програмі «Схеми» корпорація «Рошен» надіслала в редакцію лист-скаргу, звинувативши матеріал у заанґажованості, а автора Максима Савчука в надмірній увазі до президентської корпорації. Однак після повторної редакційної перевірки усі факти викладені журналістами в матеріалі підтвердилися.

Якби закон, що пропонує зміни до Земельного кодексу, ухвалили хоча б через п’ять місяців після отримання парламентом, «Бісквітний комплекс «Рошен» не отримав би землі у Борисполі за такою схемою і не мав би змоги скористатися шпариною у Земельному кодексі.

Натомість законопроект майже рік розглядали комітети Верховної Ради і доповнювали поправками. Потім після голосування спікер Ради

Володимир Гройсман підписав його тільки через місяць. Тепер зміни чекають на підпис президента Петра Порошенка.

XS
SM
MD
LG