Доступність посилання

ТОП новини

Земля для «Рошену» (розслідування)


«Рошен» підтвердив намір отримати 20 гектарів під новий завод в обхід земельного аукціону

Компанія президента Петра Порошенка «Рошен» намагається отримати 20 гектарів землі під Києвом для нової фабрики. І, мабуть, не було б у цьому нічого дивного чи цікавого, якби не той факт, що земля владою міста Борисполя виділяється за дивною процедурою, оминаючи земельний аукціон, передбачений законодавством. До того ж, весь процес проходить дуже непрозоро – до останнього часу мало хто із місцевих мешканців знав про плани компанії «Рошен», яка вже володіє сімома фабриками в Україні та за кордоном. Як саме відбувається передача землі – у розслідуванні «Схем», спільного проекту Радіо Свобода та Першого суспільного каналу.

Кондитерська корпорація «Рошен» 10 вересня підтвердила намір будувати нову бісквітну фабрику в місті Борисполі.

«Найоптимальнішим місцем розташування майбутнього бісквітного комплексу обрано місто Бориспіль, яке, по-перше, розташоване неподалік від логістичного центру «Рошен» у місті Яготин та, по-друге, має визначний фонд кваліфікованих спеціалістів», написало підприємство у своєму прес-релізі.

Також було зазначено, що компанія має намір пройти процедуру землевідведення максимально прозоро. Але ця заява породжує більше питань, ніж відповідей, щодо того, чому процес виділення землі розпочинається за непрозорою схемою, якою часто користується бізнес, щоб зменшити ціну купівлі чи оренди ділянки.

Розмови про «Рошен»

Останній місяць в Борисполі подейкували, що після відкриття фірмового магазину «Рошен» у місті з’явиться і фабрика. Мовляв, компанія розширює виробництво. Однак офіційних повідомлень про такі наміри громаді офіційно не робила ні міська рада, ні кондитерська корпорація.

А міський голова Борисполя Анатолій Федорчук заперечував чутки про наміри «Рошену».

«Вони не відповідають дійсності. Тому що в нас листа від фабрики «Рошен» немає. У нас є заява про будівництво кондитерської фабрики, і, по-моєму, фабрика «Кондитер» називається. «Рошен» – і близько такого немає», – зазначив на початку вересня у коментарі «Схемам» міський голова і продемонстрував це звернення.

Однак виявилося, що у ньому йдеться саме про «Рошен». Адреса товариства «Логістичний центр «Кондитер» співпадає із офіційною адресою корпорації «Рошен» – вулиця Електриків 26/9. З реєстру юридичних осіб видно, що ТОВ «Логістичний центр «Кондитер» від липня змінила назву і зараз називається «Бісквітний комплекс «Рошен», а кінцевим власником є Петро Порошенко.

У листі директор фірми Костянтин Півень просить мера розглянути питання щодо наявності у місті земельної ділянки для будівництва бісквітного комплексу площею 16-20 гектарів з очисними спорудами для 500 кубометрів стоків на добу, зі зручним логістичним розташуванням та з «чистим» відчуженням земельної ділянки.

Питання вирішується блискавично

Вже через вісім днів після отримання цього листа депутатська більшість міської ради Борисполя зробила перший крок для реалізації намірів «Рошену». Однак не запропонувала купити чи орендувати ділянку. А вдалася до цікавого кроку – почала процес виділення землі одному з місцевих комунальних підприємств.

Ярослав Годунок, депутат Бориспільської міської ради, розказує, як відбувався процес: «Під кінець дня, поза порядком денним, який зазвичай показують, висвітлюють в інтернеті, було внесено рішення про оформлення на «Виробниче управління комунального господарства», яке займається вивезенням сміття в місті Борисполі, 20 гектарів землі».

Рішення було ухвалене 14 липня і надало дозвіл комунальному підприємству «ВУКГ» на розробку проекту землеустрою щодо відведення ділянки полощею 20 гектарів для будівництва комплексу з виготовлення кондитерських виробів по вулиці Привокзальній.

Цим же рішенням розривається договір оренди землі із товариством «Перспектива». Таким чином, готується територія для кондитерського комплексу «Рошен».

Чому є проблема з землевідведенням

Завідувач кафедри землевпорядного користування Національного університету біоресурсів Андрій Мартин пояснює, яким би мав бути наступний крок міськради після отримання звернення від «Рошену» – підбір ділянки і відкритий аукціон, аби отримати пропозиції від інших компаній, які були б зацікавлені орендувати чи викупити ці 20 гектарів.

Він відзначає: «Земельні ділянки, на яких відсутня забудова, повинні надаватися у користування виключно за результатами земельних торгів. За результатами земельного аукціону. Як у власність, так і в користування, наприклад, в оренду. Проведення аукціонів – це максимальна публічність продажів... І вважається, що під час публічного продажу земельних ділянок на аукціоні може бути зафіксована та ціна, яка буде максимальною до ринкової».

Але дуже часто бізнес вдається до перевіреної схеми ухиляння від аукціону. Працює вона таким чином: землю передають в оренду комунальному підприємству, а потім приватна компанія бере її в суборенду.

У такий спосіб просто обходять процедуру відкритого аукціону, аби не наражатися на можливість підвищення вартості землі і, відповідно, оренди.

«Досить поширеною для України практикою є обхід аукціонного порядку передачі земельних ділянок, зокрема, можна передавати без аукціону державним і комунальним установам і організаціям», – каже Андрій Мартин.

І справді, у порядку денному сесії Бориспільської міськради 8 вересня з’явилися пункти про передачу в оренду земельних ділянок комунальному підприємству в районі тієї ж вулиці Привокзальної.

Засідання триває весь день і в запеклих баталіях. Директор кондитерського комплексу «Рошен» Костянтин Півень також присутній у сесійній залі.

Мер Анатолій Федорчук завзято агітує за ухвалення рішення: «Оце прошляпимо – гріш ціна нам у базарний день. Тут нема нам чого робити. Ні виконавчому комітету, ні депутатам».

«Це буде фабрика, розрахована на 2000 працівників. Може, менше людей. Близько 60 000 квадратних метрів забудови для виробництва бісквітної продукції. Це буде дві черги з виробництва борошна. Тобто це буде величезний комплекс», – розповідає Костянтин Півень.

«Рошен» вже має 7 фабрик як в Україні, так і за кордоном. Компанія є 18-м найпотужнішим кондитерським виробником у світі з продажами в 1,276 мільйона доларів минулого року, за даними спеціалізованого сайту candyindustry.com.

Дії щодо отримання землі такою потужною компанією обурюють багатьох у Борисполі.

«Це прихована корупційна дія. Не «розводьте» мене, не розказуйте, президент хай відводить так, як каже закон! Земельний кодекс!» – говорить депутат міськради Борисполя Ярослав Годунок.

Але попри галас у залі, більшість, лояльна до мера Федорчука, зрештою підримує відвід землі.

Федорчук раніше був провідним членом Партії регіонів та навіть нагороджений колишнім лідером партії Миколою Азаровим за вагомий внесок у розвиток партії. Тепер він допоміг корпорації «Рошен» отримати 20 гектарів землі у Борисполі на позаконкурсних умовах.

На офіційному сайті «Рошену» – підтвердження того, що комунальне підприємство наразі використали як «прокладку», аби в подальшому оформити суборенду. Однак наголосили, що все відбуватиметься виключно «прозорим і законним шляхом». Петро Порошенко наразі не відповів на прохання про коментар.

  • Зображення 16x9

    Максим Савчук

    Журналіст-розслідувач телевізійної програми проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми». Автор книги «1937» про політичну та бізнесову діяльність Віктора Медведчука після Революції Гідності.

    Народився у селищі Баришівка на Київщині. Здобув освіту інженера в Національному транспортному університеті та філолога в Національному педагогічному університеті ім. М. Драгоманова. Працював у бюро журналістських розслідувань «Свідомо», у газеті «Україна молода», у програмі журналістських розслідувань «Знак оклику» на телеканалі ТВі.

    У 2015 році розслідування «Questions Raised Over Poroshenko’s Role In Valuable Kyiv Land Deal» («Таємниці землі президента Порошенка») потрапило до шорт-листу міжнародного конкурсу асоціації мовників AIB.

    Переможець конкурсу журналістських розслідувань ім. В. Сергієнка (2019 рік) із матеріалом «Зелена родина ру» (про кінобізнес Володимира Зеленського у Росії).

    У 2020 році здобув друге місце на конкурсі журналістських історій DataUp із матеріалом «Американська мрія Віктора Медведчука» (співавтори - Любомира Ремажевська та Олександр Чорновалов).

    Розслідування «Американська мрія Віктора Медведчука» перемогло на Національному конкурсі журналістських розслідувань. Оголошення переможців та нагородження відбулося під час фестивалю розслідувальної журналістики «Межигір’я Фест» в колишній резиденції експрезидента-втікача Віктора Януковича у вересні 2021 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG