Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода не знімало обговорення національної автономії кримських татар з ефіру


Радіо Свобода не знімало обговорення національної автономії кримських татар з ефіру, заявляє директор Української редакції Радіо Свобода Мар’яна Драч, коментуючи звернення керівника служби новин телеканалу ATR Османа Пашаєва і заступника директора цього телеканалу Айдера Муждабаєва.

«Українська редакція Радіо Свобода з повагою ставиться до колег з кримськотатарського каналу ATR, неодноразово повідомляла про утиски цього каналу і навіть тимчасово надавала свою київську студію для запису програм ATR, після того, як канал був змушений покинути окупований півострів. З грудня 2015 року журналістка цього каналу стажується в Празі в рамках стипендії Вацлава Гавела», – йдеться в заяві.

«Шеф-редактор служби новин телеканалу ATR Осман Пашаєв з кінця 2015 року співпрацює з радіопроектом «Крим.Реалії», обговорюючи в ефірі важливі теми для кримчан. Радіо Свобода щиро цінує цю співпрацю, але водночас колеги, які ведуть наш ефір, мають дотримуватися передовсім наших редакційних стандартів і внутрішніх правил роботи», – наголосила Мар’яна Драч.

За її словами, тема про кримськотатарську національну автономію не знімалася з ефіру, її перенесли на інший день. Як повідомила продюсер проекту Катерина Некреча, Осман Пашаєв не зміг вчасно обґрунтувати заявку дискусійної теми. Редакція Радіо Свобода раніше вже не раз обговорювала виклики, пов’язані з кримськотатарською автономією, додала Драч.

Саме Осман Пашаєв провів один такий ефір 31 грудня 2015 року.

Керівник проекту «Крим.Реалії» Володимир Притула зараз перебуває у відпустці, а спілкування із заступником гендиректора телеканалу ATR Айдером Муждабаєвим в мережі Facebook є його приватною позицією, яка не завжди збігається з позицією редакції.

«Мені прикро, що колеги пов’язують ці інциденти в один ланцюг», – йдеться в заяві.

Разом із тим сайт «Крим.Реалії» з грудня 2014 року надає Айдеру Муждабаєву майданчик для публікації його блогів, також заступник гендиректора ATR кілька разів цього року був гостем київської студії Радіо Свобода у програмах для загальнонаціональної аудиторії.

«Радіо Свобода є відданою свободі слова в Україні, й багато років працює саме для утвердження цього принципу, який зараз опинився під найбільшим ударом в Криму. Вірю, що це наша спільна позиція з телеканалом ATR», – наголосила директор Української редакції Радіо Свобода.

Раніше шеф-редактор служби новин ZAMAN телекомпанії ATR Осман Пашаєв і заступник гендиректора телеканалу ATR Айдер Муждабаєв опублікували офіційне звернення до керівництва сайту «Крим.Реалії», Радіо Свобода (Україна) і європейського офісу Радіо Свобода в Празі, в якому заявили, що зупиняють свою співпрацю з ними до отримання пояснень. Причиною, за словами Пашаєва і Муждабаєва, стало «зняття з ефіру» програми, запланованої на ранок, 24 березня, на тему кримськотатарської автономії, а також заяви керівника проекту «Крим.Реалії» Володимира Притули.

Радіо Крим.Реалії запущене Радіо Свобода спільно з проектом «Крим.Реалії» в рамках другого етапу відновлення радіомовлення на півострові за підтримки Міністерства інформаційної політики України.

XS
SM
MD
LG