Доступність посилання

ТОП новини

В Єврокомісії відмовляються від прогнозів до результатів референдуму в Нідерландах


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У Європейській комісії не беруться коментувати, що може статися в разі, якщо громадяни Нідерландів не підтримають ратифікацію цією країною Угоди про асоціацію між Україною і ЄС, а її уряд буде змушений відкликати свій підпис під цією угодою. Про це заявив речник Єврокомісії Александр Вінтерштайн, зауваживши, що «не буде втручатися у цей процес, бо спершу слово за громадянами Нідерландів, які наступного тижня мають висловити свої думки».

Водночас відсутність прямого заклику до нідерландців голосувати «за» з боку голови Європейської комісії Жана-Клода Юнкера у цій установі пояснюють тим, що її керівник вже двічі у пресі висловлював свою позицію щодо очікувань від референдуму.

«Голова Єврокомісії не дає порад і не втручається у внутрішні справи Нідерландів. Ми побачимо, що громадяни скажуть 6 квітня», – каже Вінтерштайн.

Раніше в інтерв’ю нідерландському виданню NRC Handelsblad Жан-Клод Юнкер попереджав про можливість кризи в Європі через референдум у Нідерландах, на який висунуте питання про доцільність ратифікації цією країною угоди про асоціацію між ЄС і Україною.

«Я не вірю, що нідерландці скажуть «ні», бо це може відчинити двері великій континентальній кризі, а Росія буде пожинати плоди легкої перемоги», – зазначав голова Єврокомісії.

Нідерланди, як і всі інші країни-члени Європейського союзу, вже завершили ратифікацію Угоди про асоціацію України і ЄС. Але, відповідно до нещодавно ухваленого закону, з ініціативи євроскептичних громадських організацій у країні 6 квітня відбудеться консультативний референдум щодо перегляду цієї ратифікації. Політики Нідерландів і Євросоюзу закликали виборців країни підтримати ратифікацію.

У разі, якщо Нідерланди все ж відхилять ратифікацію, угода про асоціацію, включно з зоною вільною торгівлі, як припускають, буде діяти між Україною і рештою 27 членами Євросоюзу.

XS
SM
MD
LG