Доступність посилання

ТОП новини

Бої у Нагірному Карабасі: Азербайджан заявляє про загибель 12 своїх солдатів, Вірменія про втрати не повідомляє


Нагірний Карабах: фіалковий – первісна територія автономної області; жовтий – фактично захоплена вірменами територія
Нагірний Карабах: фіалковий – первісна територія автономної області; жовтий – фактично захоплена вірменами територія

В результаті запеклих боїв в спірному регіоні Нагірному Карабасі є повідомлення про втрати. Так, у Міністерстві оборони Нагірного Карабаху, сепаратистського регіону Азербайджану, заявили про загибель 12-річного хлопчика та поранення ще двох неповнолітніх.

МЗС Азербайджану повідомило про загибель одного цивільного, а Міністерство оборони країни – про загибель 12 своїх солдатів у боях з вірменськими силами. Військові також зазначили, що був збитий один азербайджанський вертоліт і один танк був знищений в результаті вибуху міни.

Міністерство оборони Азербайджану заявило, що «армія звільнила стратегічні висоти і населені пункти» в регіоні.

«Шість вірменських танків були знищені і понад 100 вірменських військовослужбовців убиті та поранені», – йдеться в заяві.

Водночас в уряді Вірменії спростували кількість жертв, про яку заявила влада Азербайджану, при цьому відмовившись повідомляти інформацію про втрати.

Раніше Міністерство оборони Вірменії назвало нинішні бойові дії в Нагірному Карабасі найбільш серйозною ескалацією конфлікту з моменту перемир'я 1994 року.

Прем'єр-міністр Вірменії Овік Абраамян скликав термінову нараду з приводу «безпрецедентних великомасштабних бойових дій з противником», заявили в уряді Вірменії.

«Вірменія готова вжити необхідних заходів для стабілізації ситуації», – сказав Абрамян.

Водночас президент Вірменії Серж Сарґсян, який вирушив до США на саміт з ядерної безпеки, як очікується, має повернутися в суботу ввечері і скликати засідання Ради безпеки щодо ситуації.

Хікмет Гаджієв, представник МЗС Азербайджану, закликав міжнародне співтовариство засудити дії Вірменії.

Співголови Мінської групи ОБСЄ у суботу закликали сторони протистояння припинити вогонь і вжити всіх необхідних заходів для стабілізації ситуації. Вони також наголосили, що мирному переговорному вирішенню конфлікту немає альтернативи.

Голова європейської дипломатії Федеріка Моґеріні закликала сторони негайно припинити бойові дії і дотримуватися режиму припинення вогню.

«Сторони повинні проявляти стриманість і уникати будь-яких подальших дій або заяв, які можуть привести до ескалації», – йдется у заяві Моґеріні.

Президент Росії Володимир Путін у суботу закликав сторони конфлікту у Нагірному Карабасі до негайного припинення вогню і прояву стриманості.

Нагірний Карабах, населений переважно вірменами, оголосив про вихід зі складу Азербайджану у 1991 році. Це призвело до збройного конфлікту, під час якого Азербайджан втратив контроль над територією, загинуло близько 30 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG