Доступність посилання

ТОП новини

Українська сторона в Мінську знову поставила питання про звільнення Савченко – речниця Кучми


Надія Савченко
Надія Савченко

Українська сторона контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі в Мінську знову поставила питання про звільнення засудженої російським судом української льотчиці Надії Савченко, повідомила речниця представника України в групі, екс-президента України Леоніда Кучми.

«Українська сторона очікує, що представники окремих районів Донецької та Луганської областей продовжать роботу зі звільнення незаконно утримуваних осіб. Як і йшлося раніше, в першу чергу мова йде про людей, які потребують медичної допомоги, а також тих, хто перебуває в полоні більше року. Для нас звільнення людей – найбільш чутливий і принципове питання. У цьому контексті українська сторона знову поставила питання про повернення в Україну української льотчиці Надії Савченко», – написала Дарка Оліфер на своїй сторінці у Facebook за підсумками засідання у Мінську.

Вона наголосила, що Міжнародний комітет Червоного Хреста, як і раніше, не має доступу до українських заручників, які перебувають на непідконтрольній Україні частини Донбасу. «Ми наполягаємо на тому, щоб експерти МКЧХ отримали такий доступ найближчим часом», – додала Оліфер.

Надія Савченко від 6 квітня оголосила сухе голодування з вимогою звільнення.

5 квітня вирок російського суду у справі Надії Савченко набрав чинності. Її засудили до 22 років ув’язнення 22 березня, звинувативши, зокрема, у вбивстві російських журналістів на Донбасі. Надія Савченко звинувачення відкидає і обіцяла з 6 квітня розпочати нове сухе голодування з вимогою повернути її до України.

Російська влада раніше заявляла, що рішення про можливу передачу Савченко Україні може бути ухвалене лише після набрання чинності вироком у її справі.

XS
SM
MD
LG