Доступність посилання

ТОП новини

Поклонська зупинила роботу Меджлісу кримськотатарського народу


Наталія Поклонська
Наталія Поклонська

Підконтрольний Росії прокурор Криму Наталія Поклонська ухвалила рішення про зупинення діяльності Меджлісу кримськотатарського народу. Копія документа вручена представникам громадського об’єднання. Про це Наталі Поклонська повідомила у коментарі російській інформагенції ТАСС.

За її словами, таке рішення вона ухвалила «з метою недопущення порушення федерального законодавства».

«Припиняються права громадського об’єднання. Їм забороняється користуватися всіма державними і муніципальними ЗМІ, вони не можуть проводити різні публічні масові заходи, використовувати банківські вклади і взагалі проводити будь-яку роботу. Вся їхня пропаганда буде заборонена», – зазначила Поклонська.

У своєму рішенні Наталія Поклонська посилається на статті російського закону «Про протидію екстремістській діяльності».

Рішення прокуратури анексованого Криму направлене до Міністерства юстиції Росії для включення його у загальний перелік громадських і релігійних об’єднань, діяльність яких припинена на російській території.

Після анексії Росією Криму щодо активістів меджлісу кримськотатарського народу, що не прийняли відторгнення Криму від України, різко посилилися репресії, а його лідерам Рефату Чубарову і Мустафі Джемілєву був заборонений в'їзд до Криму.

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку з діями російської влади, спрямованими на заборону діяльності Меджлісу. В ООН закликали Росію не допустити заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму. Євросоюз також висловив стурбованість намірами заборонити діяльність Меджлісу.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG