Доступність посилання

ТОП новини

Міністри фінансів країн ЄС схвалили заходи боротьби з ухиленням від сплати податків 


©Shutterstock
©Shutterstock

Міністри фінансів країн ЄС схвалили низку заходів боротьби з ухиленням від сплати податків після оприлюднення так званих «панамських документів» з фактами уникання відомими особами податкових зобов'язань за допомогою офшорних рахунків.

Йерун Дейсселблум, міністр фінансів Нідерландів, країни, що головує в ЄС до липня, заявив про необхідність вжиття заходів, які викликані «відчуттям терміновості».

Серед запропонованих заходів ЄС надасть список «податкових гаваней», які використовуються європейськими особами та компаніями для уникнення від сплати чи зменшення податків. Це, як припускають, може виявитися проблематичним, оскільки країни ЄС вже мають індивідуальні списки на основі доволі різних критеріїв.

Міністри також підтримали пропозицію кількох країн ЄС з автоматичного обміну даними для викриття реальних власників підставних компаній.

Країни-члени ЄС висловились за початок переговорів наступного тижня щодо нових правил до великих компаній, які працюють в Європі, аби ті інформували громадськість про свої заробітки в кожній країні єврогрупи.

3 квітня Міжнародний консорціум журналістських розслідувань опублікував матеріал про корупцію у вищих ешелонах влади в декількох країнах світу. Автори розслідування стверджують, що панамська юридична компанія Mossack Fonseca допомагала деяким своїм клієнтам відмивати гроші, ухилятися від сплати податків і обходити різні санкції.

Репортери із 76 країн опрацювали понад 11 мільйонів документів щодо офшорних компаній та їхніх власників. В Україні фігурантом розслідування став, зокрема, президент Петро Порошенко.

XS
SM
MD
LG