Доступність посилання

ТОП новини

У Раді Європи закликають скасувати заборону на діяльність Меджлісу


Нільс Муйжнієкс
Нільс Муйжнієкс

Комісар Ради Європи з прав людини Нільс Муйжнієкс закликає скасувати заборону на діяльність Меджлісу кримськотатарського народу, запроваджену 26 квітня Верховним судом анексованого Росією Криму.

«Я серйозно стурбований сьогоднішнім судовим рішенням заборонити Меджліс в Криму і визнати його екстремістською організацією. Як найвищий представницький орган кримських татар, Меджліс є невід’ємною частиною їхніх сподівань на відновлення повноцінного життя на півострові після десятиліть вигнання в радянський період. Стурбованість викликає також те, що велика кількість людей, пов’язаних зі структурами Меджлісу на місцевому рівні, можуть бути піддані кримінальному переслідуванню, оскільки органи меджлісів на локальному рівні також можуть потрапити під заборону», – йдеться в заяві комісара у Facebook.

«Меджліс є важливою традиційної і соціальною структурою кримськотатарського народу. Ототожнення його діяльності з екстремізмом створює умови для стигматизації і дискримінації значної частини кримськотатарського населення і посилає негативний сигнал всьому народу. Я наполегливо закликаю скасувати цю заборону в інтересах захисту прав людини і згуртованості на півострові», – додав Муйжнієкс.

Підконтрольний Росії Верховний суд Криму 26 квітня ухвалив позитивне рішення за позовом про заборону діяльності Меджлісу на території півострова. Рішення може бути оскаржене протягом місяця.

Відповідач у даній справі – перший заступник голови Меджлісу кримських татар Наріман Джелял заявив, що члени Меджлісу подаватимуть апеляцію.

18 квітня Мін’юст Росії вніс Меджліс кримськотатарського народу в перелік громадських і релігійних об’єднань, діяльність яких в цій країні зупинена «в зв’язку зі здійсненням ними екстремістської діяльності». Цей крок засудила Україна, міжнародні організації і правозахисники.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

XS
SM
MD
LG