Доступність посилання

ТОП новини

МЗС України радить громадянам зважати на ризики при поїздках до Росії


Міністерство закордонних справ України рекомендує громадянам при плануванні поїздок до Росії оцінювати ризики і зважувати необхідність таких подорожей. Про це йдеться у рекомендаціях Департаменту консульської служби МЗС України.

«Міністерство закордонних справ України із занепокоєнням відзначає, що продовжуються випадки безпідставного затримання громадян України на території Російської Федерації, відсутність гуманного ставлення до українців з боку російських правоохоронних органів, їх несумісної з людською гідністю поведінки, застосування до наших співвітчизників неприпустимих методів фізичного та психологічного впливу, у тому числі тортур», – йдеться в повідомленні.

Українські дипломати попереджають про почастішання випадків арешту українців, інцидентів, коли їм підкидають сторонні речі, зокрема наркотики, під час в’їзду або перебування на території Росії.

Також МЗС України рекомендує громадянам бути обережними і пильними в разі отримання пропозицій від посередницьких структур або окремих осіб щодо транспортування товару через кордон.

«Численними фактами неповідомлення дипломатичних і консульських установ України в Росії про затримання громадян України, незабезпечення їхнього невід’ємного права на зустріч з консульською посадовою особою, російська сторона грубо порушує універсальні норми міжнародного права», – зазначили в МЗС України.

Рекомендації МЗС України щодо подорожей до Росії з’явилися після того, як напередодні пізно ввечері сестру незаконно ув’язненої в Росії українки Надії Савченко Віру не випустили з Російської Федерації. За останніми даними, наразі сестра Надії Савченко перебуває на території консульства України в Ростові-на-Дону, при ній є її паспорт. Постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба повідомив, що Віра Савченко оголошена у федеральний розшук за образу судді в Чечні. Адвокати припускають, що в разі висунення звинувачень їй може загрожувати 6 місяців ув’язнення.

XS
SM
MD
LG