Доступність посилання

ТОП новини

Жителям Ялти відмовили в проведенні Хидирлеза окремо від провладного


У Криму явку на провладне кримськотатарське свято Хидирлез забезпечують за рахунок заборони проведення його в інших місцях. Зокрема, в Ялті місцевим жителям відмовили в проведенні цього свята, посилаючись на неможливість забезпечення заходів безпеки.

Відповідний документ з відмовою від адміністрації Ялти мають у своєму розпорядженні має проект Радіо Свобода, сайт Крим.Реалії.

«Розглянувши ваше звернення про проведення свята Хидирлез 3 травня 2016 року в смт. Кореїз, адміністрація Ялти не погоджує проведення цього заходу у зв’язку з відсутністю можливості забезпечення заходів безпеки», – сказано в документі.

«3 травня проводиться Всекримське національне кримськотатарське свято Хидирлез на базі культурно-розважального центру «Шахерезада». Можливості муніципального утворення Ялти, в плані забезпечення заходів безпеки, будуть спрямовані на проведення святкового заходу», – повідомляють в адміністрації, а всім охочим рекомендують відправитися на святкування Хидирлеза в Бахчисарайський район.

3 травня 2016 року підконтрольна Росії влада Криму організувала святкування кримськотатарського свята Хидирлез. У заявленій програмі свята – презентації національних павільйонів з різних регіонів Криму, в яких представлені побут і традиції кримськотатарського народу, виставки робіт майстрів декоративно-прикладного мистецтва, презентація національної кухні, а також виступ канатоходців з Республіки Дагестан.

У соціальних мережах опублікували документ, згідно з яким російська влада Криму зобов’язала забезпечити обов’язкову явку на свято бюджетників і школярів.

Представники Меджлісу кримськотатарського народу заявили, що відмовляються брати участь у святкуванні Хидирлеза, організованого російською владою Криму. Утриматися від такого святкування вони також закликали і своїх співвітчизників.

Переселенці з Криму влаштовують альтернативні гуляння, присвячені святу Хидирлез, на материковій Україні.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG