Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники: в Криму збільшилися переслідування кримських татар, журналістів


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Група моніторингу прав національних меншин представила черговий інформаційний бюлетень «Антисемітизм і ксенофобія в Україні: хроніка» за квітень 2016 року, окремим пунктом у виданні вказані порушення прав національних меншин і переслідування активістів незалежного кримськотатарського національного руху на території анексованого Росією Криму.

Особливістю квітневої хроніки стало збільшення інтенсивності кримінальних переслідувань кримських татар, журналістів. Обшуки проводяться вже не лише в приватних будинках, але і в місцях масового перебування людей: в кафе, на ринках.

У бюлетені відображена хроніка щодо заборони діяльності Меджлісу кримськотатарського народу і переслідування його лідерів.

Група моніторингу прав національних меншин була ініційована Конгресом національних громад України в квітні 2014 року.

Раніше щомісячний огляд порушень прав людини в Криму представив Кримськотатарський ресурсний центр.

У лютому Європейський парламент ухвалив резолюцію, в якій засудив «безпрецедентний рівень» порушення прав кримчан, зокрема, кримських татар, в анексованому Росією Криму.

12 травня Європарламент ухвалив резолюцію, в якій закликав розширити європейські санкції проти тих, хто заборонив діяльність Меджлісу кримськотатарського народу і провести міжнародні розслідування порушень окупаційною владою прав людини на анексованому Росією півострові.

Російська влада Криму заперечу повідомлення про факти порушення прав людини на півострові.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG