Доступність посилання

ТОП новини

Президент присвоїв Джамалі звання народної артистки України


Під час нагородження
Під час нагородження

Президент України Петро Порошенко присвоїв співачці Джамалі, яка перемогла на конкурсі «Євробачення», почесне звання «Народна артистка України».

«Це фантастична перемога. Ти зробила щасливими величезну кількість людей», – заявив президент під час зустрічі зі співачкою, вручаючи їй почесну нагороду, повідомила прес-служба голови держави.

Порошенко наголосив, що її перемога нині має надзвичайне значення як для українського народу загалом, так і для кримських татар зокрема, «адже тепер про трагічну історію кримськотатарського народу 72-річної давнини та анексію Криму сьогодні, про події в Україні знають і говорять не лише дипломати, а й пересічні люди», мовиться в повідомленні.

На переконання президента, «фактично на підтримку України піднявся весь світ, і сьогодні приємно, що це не просто підтримка абстрактної України, а підтримка України і Криму, кримськотатарського народу», й це сприятиме швидшому поверненню українського суверенітету на півострів. «Можу сказати, що ти зробила величезний внесок у те, щоб зараз питання Криму було знову на перших шпальтах», – наголосив Петро Порошенко.

Він також повідомив, що доручив Міністерству закордонних справ порушити перед ЮНІСЕФ питання про присвоєння Сусані Джамаладіновій почесного звання Посла доброї волі ЮНІСЕФ. «Я вважаю, що важко знайти більш достойну людину, ніж ти», – звернувся Петро Порошенко до Джамали.

Джамала, зі свого боку, сказала, що для неї надзвичайно приємно отримати нагороду та визнання. «Я написала цю пісню, мабуть, тому, що просто не могла мовчати, бо дуже довго ця історія була покрита страшними образами в бік кримськотатарського народу, а тепер ще й українців. Мені хотілось сказати правду. Чому це спрацювало, чому так Європа відреагувала? Тому що, коли ти кажеш правду – правдивим голосом і через правдиву музику, – це дійсно не має шансу бути незрозумілим», – додала вона.

У неділю агентства процитували допис у фейсбуці міністра культури України Євгена Нищука з пропозицією присвоїти співачці Джамалі (Сусанні Джамаладіновій) звання народної артистки України, але пізніше цей текст зник зі сторінки міністра.

Джамала в ніч на неділю стала переможницею міжнародного пісенного конкурсу «Євробачення-2016», що відбувся у Стокгольмі у Швеції, з її власною піснею «1944», присвяченою трагедії сталінської депортації кримськотатарського народу з Криму.

XS
SM
MD
LG