Доступність посилання

ТОП новини

У Раді Європи закликають Україну завершити судову реформу і посилити незалежність ГПУ


Турбйорн Яґланд
Турбйорн Яґланд

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Яґланд закликає Україну вжити заходів для завершення судової реформи та приведення її до європейських стандартів.

«Судова реформа є передумовою для успішного проведення інших реформ, для економічного зростання та залучення іноземних інвестицій», – мовиться у заяві Яґланда, оприлюдненій 26 травня.

Він відзначив прогрес у розробці нової нормативно-правової бази для судової системи та ухвалення нових законів щодо прокуратури і боротьби з корупцією.

«Ефективне реформування сектору правосуддя є тривалою і непростою роботою для будь-якої країни. Тому я ціную зусилля України у реформуванні цього сектору згідно з європейськими стандартами», – заявив Турбйорн Яґланд.

Також генеральний секретар Ради Європи оприлюднив у четвер відкритого листа генеральному прокурору Юрію Луценку, у якому мовиться що ГПУ має посилити незалежність від зовнішніх факторів.

«Рада Європи уважно стежить за ситуацією і підтримує реформування української прокуратури. Реформи, зобов’язання, які Україна взяла на себе, є передумовою для ефективного правосуддя, захисту прав людини та дотримання верховенства права», – мовиться у листі Турбйорна Яґланда до Юрія Луценка.

У квітня голова Верховної Ради України Андрій Парубій висловив сподівання, що парламент ухвалить судову реформу у другому читанні до кінця сесії.

Четверта сесія Ради, яка почалася в лютому, має завершитися у липні цього року.

У січні 2016 року президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради України доопрацьований законопроект №3524 про внесення змін до Конституції України щодо правосуддя. Цей документ президент вніс як невідкладний для позачергового розгляду. Законопроект зберігає за Верховною Радою право відправляти у відставку генпрокурора.

На початку лютого депутати отримали висновок КСУ щодо відповідності документа Конституції і попередньо схвалили цей законопроект.

Відповідно до процедури, після отримання висновку Конституційного суду парламент схвалює законопроект (перше читання) щонайменше 226 голосами, остаточно закон про внесення змін до Конституції України ухвалюється на наступній сесії конституційною більшістю (не менше ніж 300 голосами).

XS
SM
MD
LG