Доступність посилання

ТОП новини

В ООН назвали невиправданим рішення Бахрейну позбавити громадянства шиїтського богослова


Учасники протесту в Бахрейні проти позбавлення громадянства аятоли Іси Касема (на портреті) біля його дому в селищі Діраз, 20 червня 2016 року
Учасники протесту в Бахрейні проти позбавлення громадянства аятоли Іси Касема (на портреті) біля його дому в селищі Діраз, 20 червня 2016 року

В Управлінні верховного комісара ООН із прав людини заявили, що рішення влади Бахрейну позбавити громадянства провідного шиїтського богослова вочевидь не має виправдання за міжнародним правом.

Як заявила речниця управління Равіна Шамдасані, при ухваленні рішення позбавити громадянства аятолу Ісу Касема не були дотримані належні процедури.

Стривоженість через рішення влади Бахрейну раніше вже висловлювали Сполучені Штати Америки, що є головним союзником цієї невеликої острівної держави в Перській затоці і базують у ній свій П’ятий флот.

Рішення також різко розкритикували в шиїтському Ірані. Командувач Корпусу вартових Ісламської революції Гасем Солеймані попередив уряд Бахрейну, що той постане перед «тяжкими наслідками» через його дії проти шиїтського діяча. Як заявляв командувач корпусу, що є елітною силовою структурою й фактичною опорою іранського ісламського режиму, серед таких наслідків можуть бути «збройний спротив» владній династії чи й її скинення.

У понеділок Міністерство внутрішніх справ Бахрейну заявило, що аятола Іса Касем, провідний шиїтський діяч цієї країни, використовує свої можливості для «просування чужих інтересів», що є прямим натяком на шиїтський Іран, і для розпалювання «сектантства й насильства», й за це його позбавляють громадянства.

Аятола Іса Касем підтримував протести шиїтської більшості населення Бахрейну з вимогами більших громадянських і політичних прав в авторитарному королівстві, де при владі сунітська династія.

XS
SM
MD
LG