Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура Нідерландів: у Москві не обговорювали співпрацю України у справі MH17


Реконструкція з уламків літака рейсу MH17 (архівне фото)
Реконструкція з уламків літака рейсу MH17 (архівне фото)

Прокуратура Нідерландів повідомила за результатами візиту її представників до Росії щодо розслідування збиття літака рейсу MH17, що рівень співпраці зі слідством влади України не був предметом обговорень у Москві.

За повідомленням, у перебігу візиту цього тижня з російською стороною обговорювали саме її співпрацю з кримінальним розслідуванням у цій справі.

Прокуратура Нідерландів, яка керує міжнародним розслідуванням, ще у жовтні 2014 року звернулася до Росії з першим запитом і відтоді подала ще низку запитань, мовиться у повідомленні. Російська сторона вже подала певну інформацію, але не відповіла на всі питання, тож нині обговорювали ті запити, на які не надійшло відповіді, додали в нідерландській прокуратурі.

А з приводу співпраці зі слідством України делегація Нідерландів не робила ніяких заяв, бо, наголосили у нідерландській прокуратурі, фактом є те, що ця співпраця всередині Міжнародної слідчої групи чудова.

Напередодні візиту у прокуратурі Нідерландів говорили, що ніяких заяв оголошувати не будуть, але нинішнім повідомленням фактично відповіли на заяву Слідчого комітету Росії. Його речник Володимир Маркін після зустрічі з делегацією заявляв, що офіційне слідство «ігнорує» численні прохання Росії вимагати низки даних від української сторони.

Росія, на відміну від України, не є учасником розслідування.

Представники прокуратури Нідерландів зі складу Міжнародної слідчої групи з п’яти країн, серед них і України, що розслідує збиття літака рейсу MH17 авіакомпанії Malaysia Airlines над окупованою частиною Донбасу 2014 року, відвідали столицю Росії 5 і 6 липня.

Основне завдання кримінального розслідування – встановити, хто винен у катастрофі.

Минулої осені інше розслідування, Ради розслідувань у справах безпеки Нідерландів, встановило, що літак «Боїнг-777» «Малайзійських авіаліній» рейсу MH17 із Амстердама до Куала-Лумпура був збитий над Донбасом 17 липня 2014 року ракетою зенітно-ракетного комплексу «Бук», який виробляли в СРСР, а нині виробляють у Росії. Тоді загинули всі 298 людей, що були в літаку.

Після презентації результатів цього технічного розслідування голова Ради розслідувань у справах безпеки Нідерландів окремо заявив, що ракета, якою збили лайнер, була випущена з частини Донбасу, захопленої бойовиками.

Але те розслідування не мало на меті визначати винних.

Захід і Україна заявляють, що мають докази того, що літак збили з комплексу «Бук», наданого бойовикам Росією; наразі достеменно не доведено, чи причетні до цього й кадрові російські військові і російське військове командування. Громадянські розслідувачі кажуть, що визначили кількадесят російських військових, із яких дехто безперечно причетний до збиття. Бойовики і Росія свою причетність відкидають.

XS
SM
MD
LG