Доступність посилання

ТОП новини

В «Ісламській державі» повідомили про загибель чільного командира


Омар аш-Шишані, архівний відеокадр
Омар аш-Шишані, архівний відеокадр

Агентство, пов’язане з екстремістським угрупованням «Ісламська держава», повідомило, що один із чільних командирів угруповання Омар аш-Шишані був убитий у боях біля міста Мосула на півночі Іраку.

За повідомленням цього агентства «Амак», аш-Шишані загинув поблизу міста Аш-Ширкат біля Мосула в бою з іракськими урядовими військами. Коли це сталося, не згадано. Ірак нині намагається визволити Мосул від ісламістів.

А в соцмережах ісламісти публікують некрологи загиблому.

У США і в Іраку ще в березні повідомляли, що Омар аш-Шишані загинув унаслідок повітряного удару США в Сирії. Цю версію тоді підтверджували сирійські активісти. Але агентство «Амак» тоді заперечувало загибель аш-Шишані, хоча доказів, що він живий, не подавало.

Наразі не ясно, які з цих повідомлень можуть бути правдиві.

Угруповання «Ісламська держава» ще 2014 року захопило значні території в Іраку й Сирії. Нині урядові війська в Іраку і опозиційні сили в Сирії за підтримки повітряних ударів міжнародної коаліції під проводом США намагаються відвоювати захоплені ісламістами території.

У лавах угруповання воює чимало вихідців із післярадянських держав, зокрема, з Росії. За повідомленнями, російська мова стала в ньому «другою робочою» після арабської. Одним із відомих командирів угруповання був Омар аш-Шишані, або «Омар-чеченець», справжнім іменем Тархан Батірашвілі, чеченець-кистинець із Панкіської ущелини у Грузії.

XS
SM
MD
LG