Доступність посилання

ТОП новини

Суд у Бахрейні наказав розпустити головне опозиційне об’єднання


Прапор Бахрейну
Прапор Бахрейну

Суд у Бахрейні ухвалив розпустити головне опозиційне шиїтське об’єднання «Аль-Вефак», звинувативши його у сприянні розпалюванню насильства й тероризму.

Цей крок став черговим у низці заходів на придушення опозиції в цьому острівному королівстві в Перській затоці, більшість якої шиїтська.

У США, що є головним союзником Бахрейну, державний секретар Джон Керрі заявив із цього приводу, що рішення ліквідувати опозиційне об’єднання викликає глибоке занепокоєння. Воно, за його словами, несумісне з інтересами США в регіоні й не піде на користь партнерству Вашингтона і Манами.

Керрі закликав владу Бахрейну скасувати цей та інші кроки проти опозиційного товариства і «негайно повернутися на шлях примирення».

Минулого місяця влада Бахрейну вже забороняла діяльність Національного ісламського товариства «Аль-Вефак» і заморожувала його активи.

«Аль-Вефак» у Бахрейні є і політичним товариством, і політичною партією, найчисленнішою у країні і за членством, і за представництвом у парламенті – доки 2011 року її парламентарі не залишили законодавчий орган на знак протесту проти придушення виступів за демократію того року.

США вже й раніше критикували придушення владою країни об’єднання «Аль-Вефак».

Бахрейн є важливим регіональним партнером США. На острові базується П’ятий флот Військово-морських сил США.

У Бахрейні більшість населення становлять шиїти, які скаржаться на утиски й дискримінацію з боку владної еліти й монархічної династії, що належить до сунітської течії ісламу. Масові протести опозиції, головно шиїтів, почалися в Бахрейні в лютому 2011 року, а вже в березні були жорстоко придушені; при цьому загинули, як вважають, понад 30 людей.

XS
SM
MD
LG