Доступність посилання

ТОП новини

Поліція: близько 700 учасників хресної ходи зібралися на Володимирській гірці в Києві


Хресна хода під Києвом, 26 липня 2016 року
Хресна хода під Києвом, 26 липня 2016 року

У Києві станом на 10:00 близько 700 учасників хресної ходи, організованої Українською православною церквою (Московського патріархату) вже зібралися на Володимирській гірці для участі в молебні, повідомляє поліція столиці України.

«Інша частина вірян – близько 800 осіб – рухаються на автобусах на Європейську площу», – йдеться в повідомленні.

У поліції додали, що майже п’ять тисяч правоохоронців забезпечують порядок і громадську безпеку під час цих заходів.

«Задля належного забезпечення правопорядку і недопущення будь-яких правопорушень, у місцях проведення заходів встановлено близько 20 рамок металошукачів, а також використовуються ручні металошукачі. Щоб унеможливити потрапляння зброї, вибухівки й інших небезпечних предметів у місця скупчення людей, усі учасники заходів проходитимуть через ці рамки, при цьому правоохоронці оглядатимуть речі прихожан та перевірятимуть документи, що засвідчують особу», – наголосили в поліції.

Керівництво київської поліції закликає учасників заходу дотримуватися вимог чинного законодавства, негайно звертатися до поліцейських при виявленні підозрілих предметів чи громадян.

Початок молебню запланований на 13:00. Після завершення заходу паломники планують пішки вирушити до Києво-Печерської лаври, де продовжать урочистості.

«Хресна хода» почалася 3 липня на сході України зі Святогірської лаври, а 9 липня на заході країни з Почаївської лаври – обидва ці монастирі належать УПЦ (МП). 27 липня, напередодні святкування Дня Хрещення Русі-України, учасники обох колон зустрічаються в Києві на Володимирській гірці на молебень і потім разом підуть до Києво-Печерської лаври, теж відданої в користування УПЦ (МП), де заплановане урочисте богослужіння. Громадські активісти і ветерани бойових дій на Донбасі збирали підписи за заборону «хресної ходи» й висловлювали переконання, що разом із вірянами прийдуть російські провокатори. Частина активістів також заявляла, що мала намір не пустити учасників «хресної ходи» до столиці чи перешкодити їм уже в Києві.

Вранці 26 липня під час руху двох колон хресної ходи до Києва надійшли два анонімні повідомлення, що маршрутом ходи, а саме на житомирській трасі, якою йшла «західна» колона, та на окружній трасі біля Борисполя, де йшла «східна» колона, закладено вибухівку, поліція розпочала перевірку. Згодом радник голови МВС Антон Геращенко повідомив, що на узбіччі дороги в Києво-Святошинському районі, біля села Капітанівки на житомирській трасі під Києвом виявили два муляжі вибухових пристроїв і дві закладки бойових гранат з димовими шашками. Силовики заявили про знешкодження двох імовірних вибухових пристроїв. Виявлення цих вибухових пристроїв МВС на якийсь час блокувало прохід хресної ходи до Києва.

XS
SM
MD
LG