Доступність посилання

ТОП новини

Путіну потрібні вагомі аргументи для звільнення Сенцова і Кольченка – Медведчук


 Віктор Медведчук
Віктор Медведчук

Один з представників України на переговорах в Мінську з обміну полоненими між Україною і Росією, кум президента Росії Володимира Путіна Віктор Медведчук заявляє, що для повернення в Україну засуджених у Росії кримчан Олега Сенцова і Олександра Кольченка потрібні вагомі підстави і аргументи для російського президента Володимира Путіна, який може їх помилувати. Про це він заявив в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Зараз переговорний процес триває. Ми говоримо: є Кольченко, є Сенцов, є Карпюк, є Клих, ще кілька людей – нам потрібно знайти підстави. Вони всі засуджені, всі відбувають покарання. Чому їх потрібно звільнити? Або вони незаконно засуджені і це потрібно доводити, або є інші причини, які можуть дозволити президентові Російської Федерації їх помилувати? Це потрібно аргументувати. Про це потрібно домовлятися, треба про це просити – цим я і займаюся, щоб повернути на батьківщину громадян України», – сказав Медведчук.

За його словами, звільнення Сенцова і Кольченка з російського ув’язнення, на відміну від української військової Надії Савченко, ускладняється тим, що вони були засуджені «за злочини, які, як стверджується у вироку суду, який набрав чинності в Росії, вчинені на території Криму, який де-юре сприймається Росією як її територія».

У серпні 2015 Північно-Кавказький військовий окружний суд Росії засудив Олега Сенцова до 20 років позбавлення волі за звинуваченням у підготовці терактів в анексованому Росією Криму. Інший фігурант справи – Олександр Кольченко – отримав 10 років колонії суворого режиму.

Самі засуджені і правозахисні організації вважають звинувачення необґрунтованими і політично мотивованими. Російський правозахисний центр «Меморіал» визнав Олега Сенцова політв’язням.

XS
SM
MD
LG