Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ: за цей рік передали до суду 10 справ щодо злочинів про перешкоджання діяльності журналістів


У Генеральній прокуратурі України заявляють,що протягом поточного року прокурори направили до суду 10 кримінальних проваджень щодо злочинів, пов’язаних з перешкоджанням законній професійній діяльності журналістів.

Як повідомляє прес-служба відомства, до суду направлені обвинувальні акти у трьох кримінальних провадженнях стосовно трьох колишніх працівників спецпідрозділу «Беркут», в тому числі і за перешкоджання професійній діяльності журналістів «5 каналу».

Крім того, у ГПУ зазначають, що до суду направили ще сім проваджень цією категорії, які розслідувались органами Національної поліції України за обвинуваченням осіб у вчиненні таких злочинів стосовно журналістів телеканалів «24», «НТН», «Ірта», ТРК «М-Студіо», інтернет-видань «Житомир-інфо» та «Житомир.todаy», інтернет-газети «Дорожній контроль», ТОВ «Інформаційне агентство Українська Медія Група», з яких в суді вже розглянули три провадження,

Зокрема, як повідомляють у ГПУ, за фактом насильства щодо журналіста «24 каналу», під час виконання ним своїх обов’язків, яке мало місце в середині січня 2016 року у підземному переході станції метро «Дружби Народів», Печерським районним судом Києва засуджено громадянина та призначено покарання у вигляді 1 року обмеження волі.

В Інституті масової інформації повідомляли, що у травні 2016 року була зафіксована найбільша кількість порушень свободи слова в порівнянні з іншими місяцями, а саме – 7 побиттів та нападів на журналістів, 11 перешкоджань, 5 погроз.

Водночас, за даними інституту, загалом з початку року є тенденція до незначного зменшення кількості нападів та перешкоджань на журналістів у порівнянні з цим же періодом 2015 року.

Медіа-юристи заявляють, що зазвичай справи про перешкоджання журналістській діяльності розпочинаються відповідно до законодавства, проте більшість справ, які стосуються перешкоджання журналістській діяльності, «буксують» на етапі розслідування, а відтак, надзвичайно малий їх відсоток завершується обвинувальними вироками.

XS
SM
MD
LG