Доступність посилання

ТОП новини

Оліфер: Україна в Мінську вимагала звільнення 107 заручників


Сепаратисти стережуть українських полонених перед обміном, архівне фото
Сепаратисти стережуть українських полонених перед обміном, архівне фото

Речниця представника України у Тристоронній контактній групі Леоніда Кучми Дарка Оліфер заявила, що на зустрічі групи та її робочих підгруп у Мінську українська сторона вимагала звільнення загалом 107 незаконно утримуваних осіб.

«Також ми наполягаємо на всебічній участі Міжнародного комітету Червоного Хреста у процесі звільнення людей – ідеться і про допуск експертів МКЧХ до заручників, і про з’ясування місць їхнього перебування», – написала вона у фейсбуці після завершення зустрічі.

За її словами, робота щодо визволення заручників триває «з великими труднощами». Вона також підтвердила інформацію радника голови Служби безпеки України Юрія Тандіта, що представники підтримуваних Росією збройних сепаратистських угруповань «ДНР» і «ЛНР» відкрили українській стороні місця перебування 45 українських полонених. При цьому Дарка Оліфер нагадала, що донедавна вони заявляли, що утримують тільки 21 людину.

Крім того, повідомила речник, українська сторона далі вважає, що головною передумовою для врегулювання становища з безпекою на сході України є повернення Україні контролю за українсько-російським державним кордоном. «Безпека залишається ключем до повноцінного вирішення політичних, гуманітарних і соціально-економічних проблем», – наголосила вона на позиції України.

Серед іншого, Оліфер також повідомила про те, що луганські сепаратисти так і не подали чіткого пояснення причин, із яких вони далі блокують відкриття так потрібного мешканцям Луганщини контрольно-пропускного пункту в Золотому.

КПВВ «Золоте» українська сторона відкрила ще 31 березня, але він пропрацював усього кілька годин, бо луганські сепаратисти відмовилися пропускати людей зі свого боку. Таким чином, на всій лінії контакту в Луганській області діє лише один КПВВ у Станиці Луганській.

На всіх переговорах про врегулювання на окупованій частині Донбасу Україна наголошує, що вирішальною передумовою для переходу до вирішення політичних питань є безпека: тривале припинення вогню, виведення Росією її військ і бойової техніки з України, роззброєння незаконних збройних формувань і встановлення зони безпеки вздовж непідконтрольної нині ділянки українсько-російського кордону під контролем ОБСЄ. Україна вважає, що для цього також необхідна озброєна міжнародна поліційна місія на окупованій частині Донбасу.

Росія і підтримувані нею сепаратисти, зі свого боку, вимагають від Києва натомість спершу вирішення політичних питань – таких, як щодо місцевих виборів на окупованій частині Донбасу, «особливого статусу» регіону, «амністії» для бойовиків тощо.

XS
SM
MD
LG