Доступність посилання

ТОП новини

У Таджикистані після заколоту проти влади засудили 170 людей – генпрокурор


Юсуф Рагмон повідомляє на прес-конференції про наслідки заколоту, Душанбе, 4 серпня 2016 року
Юсуф Рагмон повідомляє на прес-конференції про наслідки заколоту, Душанбе, 4 серпня 2016 року

У Таджикистані засудили до різних термінів позбавлення волі загалом 170 людей у зв’язку зі спробою збройного скинення влади минулого року, повідомив генеральний прокурор країни Юсуф Рагмон.

За його словами, цих людей визнали винними в різних злочинах, включно з убивствами чи участю у злочинному угрупованні, і засудили до позбавлення волі на терміни від одного до тридцяти років.

Унаслідок заколоту, який влаштував тодішній заступник міністра оборони генерал Абдугалім Назарзода, він сам і ще 15 його збройних послідовників були вбиті в перебігу спецоперації у вересні 2015 року.

Після придушення заколоту влада Таджикистану також почала повномасштабне придушення представників забороненої незадовго до путчу Партії ісламського відродження, звинувативши їх у змові з заколотниками з метою захопити владу.

Заборона цієї партії, що була єдиною легальною ісламською партією на пострадянському просторі, призвела до напруженості в Таджикистані напередодні заколоту. 4 вересня 2015 року невідомі напали на відділок міліції у райцентрі Вагдаті Таджикистану, а потім на будівлю силовиків на околиці столиці Душанбе, захопивши при цьому запаси зброї. Спершу вважалося, що ці напади не пов’язані, але потім з’ясували, що це була справа рук групи, яку зібрав на той час заступник міністра оборони Абдугалім Назарзода; його негайно звільнили з посади. 16 вересня влада Таджикистану підтвердила, що ліквідувала Назарзоду і останню групу його озброєних послідовників, які були оточені і відмовилися здатися.

Абдугалім Назарзода, колишній командир загонів збройної ісламської опозиції і прихильник Партії ісламського відродження Таджикистану, увійшов до офіційних силових структур держави 1997 року за умовами домовленостей між владою й опозицією про завершення п’ятирічної громадянської війни. За цими домовленостями, Об’єднаній таджицькій опозиції, частиною якої була Партія ісламського відродження, відійшло тоді близько третини державних посад.

Ця політична сила мала представництво у парламенті Таджикистану впродовж 15 років, до поразки на останніх виборах у березні минулого року. Чисельність партії оцінювали у 50 тисяч членів. 28 серпня 2015-го влада Таджикистану заявила, що партія втратила статус загальнодержавної і відтак має припинити діяльність. Лідер партії Мугіддін Кабірі вже тривалий час живе у вигнанні, бо в Таджикистані проти нього висували звинувачення у фінансових злочинах. Він відкидає заяви про причетність партії до заколоту.

XS
SM
MD
LG