Доступність посилання

ТОП новини

МЗС вимагає від Росії забезпечити доступ спостерігачів ОБСЄ до Криму


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Міністерство закордонних справ України звернулося до МЗС Росії з вимогою невідкладно надати безпечний та безперешкодний доступ Спеціальній моніторинговій місії (СММ) ОБСЄ в Україні до Криму.

Як йдеться у заяві відомства, такий доступ потрібно надати задля об’єктивної оцінки ситуації на контрольованій Росією території Криму.

МЗС України також закликало терміново надати доступ представникам СММ ОБСЄ в Україні, моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні та офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини до затриманих громадян України.

Напередодні президент України Петро Порошенко заявив про необхідність вимагати від Росії допуску спостерігачів Організації з безпеки і співпраці в Європі до об’єктів в анексованому Криму.

Крім того, раніше МЗС України надіслало Спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ ноту щодо необхідності посилення присутності місії на адміністративному кордоні з Кримом та вздовж непідконтрольної Києву ділянки українсько-російського кордону.

10 серпня ФСБ Росії заявила, що запобігла скоєнню терактів у анексованому Криму на «критично важливих об'єктах інфраструктури і життєзабезпечення півострова», в підготовці яких звинуватила Головне управління розвідки Міністерства оборони України, і затримала одного з нібито організаторів «диверсії», яким назвали громадянина України Євгена Панова.

Підконтрольний Росії Київський райсуд Сімферополя заарештував Панова на два місяці.

У Міністерстві закордонних справ Росії заявили про затримання громадян України і Росії, які сприяли підготовці терактів. У російському відомстві заявили, що, окрім Панова, затриманий Андрій Захтей, усі вони дають покази.

Водночас і в НАТО, і в ЄС заявили, що Москва не надала переконливих доказів, які підтверджували б її звинувачення на адресу Україну.

У січні 2015 року Верховна Рада визнала Росію країною-агресором.

XS
SM
MD
LG