Доступність посилання

ТОП новини

Манафорт не вигадав тему розколу України для Януковича, але зробив на неї ставку – експерт


Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

Консультант кандидата на посаду президента США Дональда Трампа Пол Манафорт, що фігурує у «чорній бухгалтерії» Партії регіонів, у 2006 році відіграв важливу роль у кампанії політсили Віктора Януковича, заявив в ефірі Радіо Донбас.Реалії політолог Володимир Фесенко.

«Манфорт відіграв у кінці 2005-го – на початку 2006-го важливу технологічну роль в організації цієї кампанії, у формуванні нового іміджу Януковича, можливо, навіть у подолання психологічних проблем Януковича», – зазначив він.

Тема розколу України, на думку Фесенка, не була привнесена в політику цієї партії Полом Манафортом, але завдяки йому отримала розвиток.

«Тема розколу України була повномасштабно присутня у кампанії 2004 року, це зробили тоді як російські політтехнологи, так і наші, хто працював у команді Януковича. Це відбулось до Манафорта. А Манафорт у 2006 році зрозумів, що тема культурної і мовної різноманітності України працює електорально. Він сказав, що її потрібно використовувати, і на це зробив ставку», – сказав Фесенко.

Водночас головний редактор інтернет-видання «Українська правда» Севгіль Мусаєва-Боровик заявила, що Манафорт отримував гроші з «чорної бухгалтерії» Партії регіонів за консультаційні послуги.

За її словами, Манафорт довгий час був консультантом Партії регіонів і саме він розробляв основні меседжі, завдяки яким партія перемагала на виборах. Крім того, саме Манафорту, за словами Мусаєвої-Боровик, належали тезиси щодо утисків російської мови, що сприяли розколу України.

14 серпня американське видання The New York Times опублікувало матеріал, в якому зазначається, що Пол Манафорт міг отримати 12,7 мільйона доларів в Україні у період з 2007 по 2012 рік. За даними Національного антикорупційного бюро України, на яке посилаються автори матеріалу, прізвище керівника штабу Трампа 22 рази фігурує в так званій «чорній бухгалтерії» партії Януковича за п’ять років. Манафорт спросовує інформацію про отримання прихованих грошових виплат із бюджету Партії регіонів.

Радіо Донбас.Реалії є проектом Української редакції Радіо Свобода, що подає новини і їх аналіз із обох боків лінії розмежування. Програма Радіо Донбас.Реалії також дає змогу слухачам брати участь в обговоренні актуальних проблем Донбасу в прямому ефірі і за допомогою соціальних мереж.

XS
SM
MD
LG