Доступність посилання

ТОП новини

Опитування: майже 70% українців за українську як головну мову викладання у школі


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Майже 70% українців вважають, що головною мовою викладання у школі має бути українська – такими є результати опитування «Україні – 25: досягнення і поразки», проведеного фондом «Демократичні ініціативи» і Київським міжнародним інститутом соціології. Не погоджуються з цим 13% опитаних.

Як заявляють автори дослідження, за 25 років у громадській думці відбулося зростання «проукраїнськості»: у 1991 році 51% населення вважали, що головною мовою викладання в школі повинна бути українська, не погоджувалися з цим 27%.

Крім того, як йдеться в опитуванні, переконання, що «здоровий націоналізм необхідний» у 1991 році поділяли 48%, у 2016 році – 61%.

Опитування проводилося з 4 по 19 серпня 2016 року в 110 населених пунктах у всіх областях України, окрім анексованого Росією Криму. У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на територіях, що контролюються Україною. В результаті польового етапу було зібрано 2040 анкет. Похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Для порівняння наводяться дані загальнонаціональних досліджень громадської думки населення України, проведених у різні роки фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, Київським міжнародним інститутом соціології і Центром Разумкова.

На початку літа дані опитування Центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова засвідчили, що 60% громадян України вважають рідною мовою українську, 15% українців вважають рідною російську мову, 22% – і українську, і російську, а 2% респондентів вважають рідними інші мови.

XS
SM
MD
LG