Доступність посилання

ТОП новини

Концертну програму до Дня Незалежності можуть змінити через «радянський ухил»


Сергій Проскурня
Сергій Проскурня

Головний режисер-постановник державних заходів до 25-річчя Незалежності України Сергій Проскурня заявляє, що готовий через обурення активістів змінити концертну програму оркестру «Народжені вільними», але для цього проводиться опитування людей.

«Питаємо у суспільства, чи слід міняти програму. Я готовий це зробити, але було б дуже шкода», – сказав Проскурня ввечері 23 серпня у коментарі Радіо Свобода.

У своєму акаунті у Facebook він пояснив, чому до виконання на концерті були обрані ті, а не інші твори та композитори.

Скандал навколо концерту розгорівся напередодні після того, як українські письменники брати Капранови у Facebook висловили обурення наповненням музичної програми до Дня Незалежності України. Програму концерту вони назвали «русскім міром».

«Мабуть, ці музиканти і справді народилися вільними, але потім потрапили у рабство радянської музичної освіти, яка панує в Україні і по сьогодні, і яка виховує музикантів виключно на російській музиці з радянським ухилом. Отже, на День Незалежності на Майдані буде русскій мір і червоноармійці. І все це на державні гроші, на державному телебаченні та на Майдані, политому українською кров’ю. Смачного!», – зазначили Капранови.

Вони повідомили, що у програму концерту включені твори Мусоргського, Прокоф’єва і Чайковського. Йдеться зокрема про «Марш-заповіт» з опери Прокоф’єва «Семен Котко», написаної за мотивами повісті «Я – син трудового народу» одеського письменника Катаєва.

23 серпня на сторінці у Facebook братів Капранових з’явився ще один пост про телефонну розмову з міністром Культури Євгеном Нищуком.

«Він втрутився у ситуацію із завтрашнім концертом на Майдані. І хоч організатором є Адміністрація президента України, а не Міністерство культури України, він на мистецькому рівні вплинув на режисера та організаторів, і ті пообіцяли зняти з програми «Семена Котка» Прокоф’єва та замінити Мусоргського з Чайковським. Спеціально для тролів: Чайковський – чудовий композитор, але його грають 364 дні на рік у всіх філармоніях. Святкувати 25 років Незалежності можна з українською музикою», – зазначили Капранови.

Наразі сам Євген Нищук не коментував ситуації.

Оркестр «Народжені вільними» створений за ідеєю президента України Петра Порошенка з музикантів з усієї України, які народилися у 1991 році.

Україна відзначає День Незалежності 24 серпня.

XS
SM
MD
LG