Доступність посилання

ТОП новини

Міністр юстиції висловив упевненість у запуску електронного декларування з 1 вересня


Павло Петренко, архівне фото
Павло Петренко, архівне фото

Міністр юстиції України Павло Петренко висловив упевненість, що система електронного декларування запрацює, як і планується останнім часом, із 1 вересня без ніяких збоїв.

«Жодних провалів не повинно бути, тому що в цю ситуацію втрутилося найвище керівництво країни, президент і уряд, тому Національне агентство з запобігання корупції спільно з «Держспецзв’язку» зроблять усе, щоб із 1 вересня система запрацювала в повноцінному режимі і жодних інших відтермінувань не було. Я переконаний, що це неможливо. 1 вересня – це останній «дедлайн», коли система повинна запрацювати», – сказав міністр в ефірі телевізійного «5-го каналу».

Петренко нагадав, що після цього стосовно тих, хто подав цю декларацію раніше – а їх, за його словами, «пару десятків осіб – не така велика кількість», НАЗК ухвалило, що ці люди зможуть перевірити свою інформацію, яку вони подали до 1 вересня, і «якщо все добре, вони її просто підтверджують і повторно переподавати документи не потрібно».

Раніше у вівторок у Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації повідомили, що її Експертна рада має намір у середу, 31 серпня, розглянути питання щодо видачі атестата відповідності системи електронного декларування на підставі експертного висновку, наданого за результатами державної експертизи. При цьому у службі наголосили, що до того моменту офіційні заяви та публічні твердження про те, що «Держспецзв’язку» зобов’язана видати атестат, можуть бути розцінені і кваліфіковані як «протиправний тиск на експертів, а також посадових осіб державного органу».

Після низки суперечностей навколо сертифікації системи для подання електронних декларацій, яка мала спершу запрацювати з 15 серпня, але була запущена без належної сертифікації, тепер вирішено, що вона має запрацювати повноцінно не пізніш як 1 вересня.

«Держспецзв’язку» має усунути недоліки, допущені компанією-розробником програмного забезпечення, і видати до 31 серпня атестат відповідності комплексної системи захисту інформації Єдиного державного реєстру декларацій.

Відповідно до Закону України «Про запобігання корупції», впродовж 60 днів після запуску системи електронного декларування декларації мають подати особи, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище. Це близько 50 тисяч високопосадовців, серед яких президент, прем’єр-міністр, члени уряду, народні депутати України, заступники міністрів, керівники центральних органів виконавчої влади та їхні заступники. Всі інші державні службовці почнуть заповнювати електронні декларації з 1 січня 2017 року.

Повноцінне запровадження електронного декларування є однією з умов надання Україні безвізового режиму з ЄС та кредитів МВФ.

XS
SM
MD
LG