Доступність посилання

ТОП новини

Обама: розмова з Путіним про Сирію, Україну і кібербезпеку була діловою


Барак Обама на прес-конференції в Ханчжоу, 5 вересня 2016 року
Барак Обама на прес-конференції в Ханчжоу, 5 вересня 2016 року

Президент США Барак Обама повідомив, що мав ділову розмову з президентом Росії Володимиром Путіним на полях саміту «Групи двадцяти» в китайському місті Ханчжоу.

За його словами, темами розмови були Сирія, Україна і кібербезпека.

У перебігу розмови, сказав Обама журналістам, він нагадав Путіну про необхідність якнайшвидше виконати мінські домовленості. Американський керівник вкотре наголосив російському, що до виконання мінських домовленостей Вашингтон не має наміру послаблювати санкції.

За словами Обами, розмова була конструктивна, але не стала вирішальною. «Треба ще побачити, чи Путіна, всупереч його заявам про бажання домовитися про вирішення, задовольняє постійний конфлікт низької інтенсивності на російсько-українському кордоні», – сказав президент США.

Щодо Сирії, обидва керівники обговорили переговори на цю тему, які ведуть чільні дипломати двох країн і погодилися дати їм вказівки намагатися наступними днями досягти домовленості про постійне припинення бойових дій у цій країні, сказав Обама.

Він додав, що така домовленість повинна передбачати постачання гуманітарної допомоги потерпілому цивільному населенню.

Обама попередив, що нинішнє становище в Сирії, де Москва як союзник Дамаска безкарно завдає ударів по силах опозиції, тільки розширює можливості для екстремістів набирати до своїх лав нових членів.

Іще однією темою розмови стали питання кібербезпеки, зокрема, занепокоєння США щодо втручань у комп’ютерні системи у США з боку Росії й інших держав. Як сказав Обама, він сподівається, що всі держави, здатні до кібервійни, будуть діяти відповідально і не намагатися послабити інші держави. За його словами, Вашингтон не хоче «перегонів озброєнь» у кіберпросторі.

Раніше в понеділок речник президента Росії Дмитро Песков уже повідомляв про розмову двох президентів, але лише коротко згадав, що в її перебігу «обговорювали Сирію, головним чином, і Україну», після чого Обама з Путіним переговорили віч-на-віч.

Раніше 5 вересня з’явилися повідомлення, що керівники зовнішньополітичних відомств США і Росії не змогли дійти згоди щодо спільних заходів у Сирії.

Зустрічі Обами з Путіним передували дискусії американського лідера з президентом Франції Франсуа Олландом і канцлером Німеччини Анґелою Меркель, темою яких була ситуація в Україні.

Також Путін у перебігу перебування на саміті «Групи двадцяти» мав окремі зустрічі з Олландом і Меркель, у перебігу яких теж ішлося, серед іншого, про становище в Україні.

XS
SM
MD
LG