Доступність посилання

ТОП новини

Путін визнав «нормандський формат» за єдиний для врегулювання в Україні


Володимир Путін на прес-конференції в Ханчжоу, 5 вересня 2016 року
Володимир Путін на прес-конференції в Ханчжоу, 5 вересня 2016 року

Президент Росії Володимир Путін заявив, що, крім «нормандського формату» врегулювання в Україні, іншого варіанту врегулювання в Україні чи хоча б спроби такого врегулювання немає.

Тому, сказав він на прес-конференції після закінчення саміту «Групи двадцяти» в китайському Ханчжоу, «звичайно, Росія цей формат буде підтримувати».

При цьому, як сказав російський керівник, «нікуди подітися, мабуть, доведеться спілкуватися» з президентом України Петром Порошенком, із яким, за словами Володимира Путіна, він уже давно не розмовляв.

Але, сказав президент Росії, в розмовах і з канцлером Німеччини, і з президентом Франції він говорив, що «справа не в тому, щоб зустрічатися чи не зустрічатися – справа в тому, щоб ці зустрічі вели до якогось позитивного просування вперед у врегулюванні» на частині українського Донбасу.

«У мене виникло враження, що просто так зустрічатися заради зустрічі ніхто не хоче, можливо, крім самого Порошенка», – сказав при цьому Путін.

Раніше в понеділок канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила, що, оскільки Україна не брала участі в розмовах про неї під час саміту «Групи двадцяти», там не відбулося ніяких практичних подій із цього огляду – зокрема, ще не відомо, коли може відбутися саміт із участю лідерів чотирьох держав «нормандського формату».

Уранці президент Франції Франсуа Олланд заявив, що саміт керівників України, Росії, Німеччини і Франції щодо України в так званому «нормандському форматі» домовилися провести наступними тижнями. Але речник президента Росії Дмитро Песков тоді дав знати, що у Кремлі ще не визначилися з «нормандським самітом» щодо України, який анонсував президент Франції.

На початку серпня Росія заявила про можливість зустрічі в «нормандському форматі» керівників України, Росії, Франції та Німеччини на полях саміту в Китаї. Але вже через кілька днів президент Росії Володимир Путін заявив, що проводити саміт у «нормандському форматі» «безглуздо».

Згодом у Кремлі заявили, що планують на полях саміту тристоронню зустріч російського керівника з президентом Франції і канцлером Німеччини. Урешті Москва повідомила, що буде йтися про дві окремі зустрічі Путіна з керівниками Франції і Німеччини.

Крім того, з російським керівником говорив під час саміту про Україну і президент США Барак Обама. Також становище в Україні Обама обговорив із Олландом і Меркель.

XS
SM
MD
LG