Доступність посилання

ТОП новини

Меркель: під час саміту «Групи 20» нічого щодо України не відбулося без самої України


Канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила, що в перебігу її розмов на тему України під час саміту «Групи двадцяти» ніяких практичних подій не відбулося, бо «для цього потрібна також Україна».

Як сказала вона на прес-конференції після закінчення саміту в китайському Ханчжоу, зустрітися в «нормандському форматі» під час саміту було неможливо, і тому не було ніяких практичних переговорів щодо України. Зокрема, заявила Меркель, іще не відомо, коли може відбутися такий саміт із участю лідерів чотирьох держав «нормандського формату» – України, Росії, Німеччини і Франції.

«Ми узгодили подальші кроки. І я не виключаю, що буде нова зустріч голів держав і урядів у «нормандському форматі», але точний час я зараз вказати не можу», – сказала Меркель.

Вона додала, що обговорювала тему України і з президентом США, і, за її словами, обидва твердо заявили, що мають спільний підхід до врегулювання в Україні на підставі виконання мінських домовленостей.

Як повідомила Меркель, загалом тему України вона обговорила в перебігу саміту відразу в кількох двосторонніх зустрічах – із президентами Росії, США і Франції.

Раніше в понеділок президент Франції Франсуа Олланд заявив, що саміт керівників України, Росії, Німеччини і Франції щодо України в так званому «нормандському форматі» домовилися провести наступними тижнями. Але речник президента Росії Дмитро Песков дав знати, що у Кремлі ще не визначилися з «нормандським самітом» щодо України, який анонсував президент Франції.

На початку серпня Росія заявила про можливість зустрічі в «нормандському форматі» керівників України, Росії, Франції та Німеччини на полях саміту в Китаї. Але вже через кілька днів президент Росії Володимир Путін заявив, що проводити саміт у «нормандському форматі» «безглуздо». Згодом у Кремлі заявили, що планують на полях саміту тристоронню зустріч російського керівника з президентом Франції і канцлером Німеччини. Урешті Москва повідомила, що буде йтися про дві окремі зустрічі Путіна з керівниками Франції і Німеччини.

Крім того, з російським керівником говорив під час саміту про Україну і президент США Барак Обама. Також становище в Україні Обама обговорив із Олландом і Меркель.

XS
SM
MD
LG