Доступність посилання

ТОП новини

Гуґ: заяви про евакуацію місії ОБСЄ з Донбасу є безпідставними


Александр Гуґ (©Shutterstock)
Александр Гуґ (©Shutterstock)

Місія спостерігачів ОБСЄ на сході України продовжує працювати і планує розширити свою діяльність, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода перший заступник голови СММ ОБСЄ Александр Гуґ. Він назвав повідомлення в соцмережах про те, що місію евакуюють з Донбасу, зокрема із Донецька, безпідставними.

«Відповідно до мандата, СММ зберігає свою присутність на Донбасі. Заяви, що циркулюють у соціальних мережах, про те, що СММ іде з Донбасу, зокрема з Донецька, є безпідставними і не відповідають дійсності. Переміщення персоналу й обладнання із зони конфлікту або в неї є нормальним процесом, викликаним робочими потребами», – заявив Гуґ.

За його словами, найближчим часом СММ ОБСЄ в Україні планує відкрити дві нові передові патрульні бази з обох боків лінії зіткнення: по одній – в Донецькій і Луганській областях. «Завдання цих баз полягає в покращенні роботи місії з моніторингу, зокрема в нічний час, а також у посиленні присутності СММ уздовж лінії зіткнення. СММ готова відкрити ще більше передових патрульних баз, залежно від надання гарантій безпеки особами, які здійснюють фактичний контроль», – додав Гуґ.

Загалом, за його словами, місія спостерігачів ОБСЄ в Україні налічує 704 міжнародних спостерігачів, з яких 583 працюють на сході України. «У середньому СММ щоденно направляє до 60 патрулів у Донецькій і Луганській областях. Спостерігачі здійснюють моніторинг ситуації з безпекою, зокрема дотримання домовленостей щодо режиму припинення вогню, переміщення і відведення військової техніки, а також загальної гуманітарної ситуації в регіоні», –заявив перший заступник голови СММ ОБСЄ.

Раніше журналіст Андрій Цаплієнко заявив про ймовірність того, що спеціальна моніторингова місія ОБСЄ таємно евакуює свій офіс з Донецька.

XS
SM
MD
LG