Доступність посилання

ТОП новини

Суд у Криму продовжив до грудня арешт фігурантам «справи «Хізб ут-Тахрір» – адвокат


Рефат Алімов
Рефат Алімов

Підконтрольний Росії Київський районний суд Сімферополя 6 серпня ухвалив рішення продовжити термін утримання під вартою ще одному фігуранту «справи «Хізб ут-Тахрір» – ялтинцю Рефату Алімову – до грудня. Про це проекту Радіо Свобода Крим.Реалії повідомив кримський адвокат Еміль Курбедінов, який був присутній на засіданні щодо продовження арешту ще одному ялтинцю Вадиму Сіруку.

«Наскільки я знаю, йому теж продовжили арешт до грудня місяця. Продовжили, однозначно, задовольнили клопотання слідчого. Я думаю так само (як і Вадиму Сіруку – ред.) – до 8-го грудня», – зазначив Курбедінов.

6 вересня Київський районний суд Сімферополя ухвалив рішення продовжити термін утримання під вартою фігуранту «справи «Хізб ут-Тахрір» – ялтинцю Вадиму Сіруку – до 8 грудня. Родичі Сірука готуються оскаржити його у підконтрольному Росії Верховному суді Криму.

Напередодні Київський районний суд Сімферополя продовжив до 8 грудня термін утримання під вартою іншим фігурантам цієї справи – правозахиснику Емір-Усеїну Куку, Мусліму Алієву, Арсену Джеппарову.

11 і 12 лютого цього року російські силовики провели серію обшуків і затримань у будинках прихильників ісламу у Криму. Загалом було затримано 14 осіб, з них заарештовані четверо: член Контактної групи з прав людини з Ялти Емір-Усеїн Куку, житель Ялтинського району Енвер Бекіров, житель Алуштинського району Муслім Алієв і ялтинець Вадим Сірук. Слідчі ФСБ звинуватили їх в участі в діяльності забороненої в Росії організації «Хізб ут-Тахрір». У квітні 2016 року був затриманий Рефат Алімов також за підозрою у зв'язках з «Хізб ут-Тахрір».

Представники міжнародної ісламської політичної організації «Хізб ут-Тахрір» називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування у Росії. Верховний суд Росії заборонив «Хізб ут-Тахрір» 2003 року, включивши до списку об’єднань, названих «терористичними». Крім Росії ця організація як терористична заборонена в Узбекистані, Казахстані, Китаї та деяких інших азіатських і африканських країнах. У Німеччині діяльність «Хізб ут-Тахрір» обмежена через звинувачення в антисемітизмі. В Україні та в більшості країн Заходу вона може діяти легально.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG