Доступність посилання

ТОП новини

У МОЗ вважають ризикованим передачу оплати комунальних послуг медзакладів на місцеві бюджети


Shutterstock
Shutterstock

Міністерство охорони здоров'я вважає ризикованим передачу оплати комунальних послуг медичних закладів на місцеві бюджети, що передбачено проектом держбюджету на 2017 рік.

Як повідомляє прес-служба відомства, проект держбюджету на 2017 рік пропонує збільшити обсяг медичної субвенції для регіонів на 2,4 мільярди гривень, або на 5,3%, обсяг медичної субвенції визначений без урахування витрат на оплату комунальних послуг медзакладів, оскільки їх оплата здійснюватиметься за рахунок власних прибутків місцевих бюджетів.

«З одного боку, залучення місцевих бюджетів до співфінансування медицини – це можливість збільшити фонд оплати праці, розширити закупівлі ліків і поліпшити харчування в лікарнях. З іншого боку, Міністерство охорони здоров’я вважає цей підхід ризикованим, оскільки фінансові можливості громад дуже різняться», – йдеться у повідомленні відомства.

У міністерстві зазначають, що зростання фінансового ресурсу місцевих бюджетів у результаті успішної фіскальної децентралізації у 2015 році сконцентроване здебільшого у містах, а також районах, що мають кращий доступ до транспортної та економічної інфраструктури.

«Для багатьох громад (переважно, це ізольовані сільські райони) виділення коштів на оплату комунальних послуг в медицині може виявитись складним завданням», – очікують в МОЗ.

МОЗ зауважує, що для запобігання кризовим ситуаціям проект держбюджету передбачає виділення громадам у 2017 році 15 мільярдів гривень стабілізаційної дотації для згладжування диспропорцій в їх фіскальній здатності.

Водночас у відомстві наполягають на тому, щоб у середньостроковій перспективі «знайти стійкіше та ефективніше рішення для фінансування медичних послуг на однаковому рівні для всіх громад, адже охорона здоров’я громадян є функцією, де на уряді – повна відповідальність за забезпечення рівного доступу кожного громадянина до гарантованого рівня допомоги».

Проект держбюджету на 2017 рік передбачає витрати на охорону здоров’я на рівні 77 мільярдів гривень.

XS
SM
MD
LG