Доступність посилання

ТОП новини

Лутковська звернулася до омбудсмана Росії щодо захисту прав Сущенка


Роман Сущенко під час затримання, фото ФСБ Росії, оприлюднене 3 жовтня 2016 року
Роман Сущенко під час затримання, фото ФСБ Росії, оприлюднене 3 жовтня 2016 року

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська звернулась до уповноваженого з прав людини в Росії Тетяни Москалькової з проханням взяти на контроль справу затриманого кореспондента агентства «Укрінформ» Романа Сущенка, перевірити стан дотримання його прав і свобод, зокрема на консульсько-правову допомогу, а також умови його утримання під вартою і стан здоров’я.

Як мовиться в повідомленні апарату українського омбудсмана, у своєму листі Лутковська звернула увагу російської колеги на те, що про затримання Сущенка не були повідомлені ані його родина, яка перебуває у Франції, ані консул України в Росії, що позбавило його можливості отримати консульсько-правову допомогу, як це передбачено Віденською конвенцією про консульські зносини і Консульською конвенцією між Україною і Росією.

Лутковська відкрила провадження щодо захисту прав громадянина України, журналіста Національного інформаційного агентства «Укрінформ» Романа Сущенка, якого затримали співробітниками Федеральної служби безпеки Росії за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого статтею 276 Кримінального кодексу Росії («шпигунство»), та поміщено до слідчого ізолятора «Лефортово» в Москві, мовиться в повідомленні.

Крім того, Валерія Лутковська доручила своєму представникові в Росії Володимирові Шрейдлеру тримати на особистому контролі цю справу, перебувати на постійному зв’язку з адвокатами і надавати інформацію офісові омбудсмана України.

У рамках здійснюваного провадження Лутковська також звернулась до Міністерства закордонних справ України з проханням поінформувати про обставини та причини затримання Сущенка, стан дотримання його прав і свобод на території Росії, зокрема права на консульсько-правову допомогу і умови тримання під вартою, мовиться у прес-релізі.

Як стало відомо, ще 30 вересня в Москві був затриманий український журналіст із агентства «Укрінформ» Роман Сущенко, а 1 жовтня Лефортовський суд Москви заарештував журналіста на два місяці. У Федеральній службі безпеки Росії його звинуватили у шпигунстві, заявивши, що журналіст є «полковником, співробітником Головного розвідувального управління Міноборони України». До Сущенка досі не допустили ні адвоката Марка Фейгіна, угоду з яким про захист журналіста уклали родина затриманого і «Укрінформ», ні консула України.

У Міністерстві оборони України заявили, що Сущенко не має ніякого стосунку до міністерства чи до Збройних сил України. МЗС України закликало Росію звільнити Сущенка і припинити порушення прав людини. Міністерство інформаційної політики України закликало уряди країн, ОБСЄ, неурядові й інші правозахисні організації негайно втрутитися в ситуацію і домогтися від Росії звільнення Сущенка.

XS
SM
MD
LG