Доступність посилання

ТОП новини

У США висловили жаль через вихід Росії з угоди про утилізацію плутонію


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У Сполучених Штатах Америки висловили жаль із приводу рішення Росії одностороннім чином вийти з двосторонньої угоди про утилізацію збройового плутонію.

Із заявами про розчарування з цього приводу виступили речники Білого дому Джош Ернест і Державного департаменту Елізабет Трюдо.

Обидва також заявили, що США будуть і далі виконувати цю угоду зі свого боку, і висловили сподівання, що Росія все-таки теж буде виконувати її.

При цьому обидва речники не стали коментувати вимог, які Росія висунула до США і на яких вона, як мовиться в поданому до парламенту законопроекті, буде готова поновити чинність угоди про утилізацію збройового плутонію.

Як мовиться у проекті закону, що його подав президент Росії Володимир Путін, США повинні будуть скоротити військову інфраструктуру у країнах, що вступили до НАТО після 2000 року, скасувати так званий «акт Магнітського», яким США запровадили санкції проти російських посадовців-порушників прав людини, і всі санкції, запроваджені через агресію Росії проти України, а також відшкодувати збитки, яких Росія зазнала через ці санкції.

Раніше в понеділок Путін своїм указом зупинив чинність угоди з боку Москви – як мовиться в документі, «у зв’язку з виникненням загрози стратегічній стабільності». На думку Москви, США не знищують свій надлишковий збройовий плутоній належним чином і тим самим залишають собі можливість повторно використати його.

Путін уже звинувачував США в невиконанні їхніх зобов’язань щодо утилізації плутонію. У США ці звинувачення відкинули.

Угода була підписана 2000 року і передбачає способи утилізації надлишків збройового плутонію в Росії і США – зокрема, використання їх в енергетичних ядерних реакторах, захоронення чи приведення до стану, непридатного для створення ядерної зброї.

XS
SM
MD
LG