Доступність посилання

ТОП новини

Літак рейсу MH17 «збила Україна», вірить половина росіян – опитування


Уламок збитого літака біля села Грабове Донецької області, фото 20 липня 2014 року
Уламок збитого літака біля села Грабове Донецької області, фото 20 липня 2014 року

За даними опитування в Росії, половина опитаних вірить, ніби у збитті малайзійського авіалайнера рейсу MH17 2014 року над окупованою частиною Донбасу, внаслідок чого загинули 298 людей, винні українські військові чи українські спецслужби.

Як мовиться в повідомленні прокремлівського Всеросійського центру дослідження громадської думки, відомого за російським скороченням ВЦІОМ, таку відповідь на запитання «хто стоїть за нападом на літак» дали 50 відсотків учасників опитування.

На західні спецслужби вину складають 14 відсотків респондентів, на «терористів, що не мають стосунку до конфлікту на сході України» – 8 відсотків. При цьому лише 4 відсотки опитаних вважають, що літак збили так звані «ополченці», як у Росії називають бойовиків підтримуваних Москвою збройних сепаратистських угруповань «ДНР» і «ЛНР», визнаних в Україні терористичними. І тільки один відсоток вважає, що збиття літака влаштували російські військові чи спецслужби.

Автори дослідження оцінили похибку вибірки опитаних не більш як у 2,5 відсотки з імовірністю 95 відсотків, але зазначили, що, крім похибки вибірки, можливі й інші «зміщення» в даних опитування.

У перебігу телефонного опитування, проведеного по всій Росії 1–2 жовтня, опитали 1600 осіб.

28 вересня міжнародна Спільна слідча група, що працює під егідою прокуратури Нідерландів, оголосила перші проміжні підсумки розслідування збиття літака рейсу MH17. За даними слідства, зенітно-ракетна установка «Бук», із якої збили «Боїнг», була доставлена на територію України з Росії і повернута до Росії відразу після збиття. Місцем запуску ракети слідчі назвали околиці селища Первомайський поблизу Сніжного на Донеччині. Ця територія тоді перебувала й перебуває донині під контролем підтримуваних Росією сепаратистів.

Кількість підозрюваних у справі – близько 100 осіб. Водночас слідчі заявили, що наразі не можуть говорити про участь Росії як держави у збитті літака.

За їхніми словами, встановлення винних у трагедії стане наступним етапом слідства. Термін розслідування катастрофи продовжили до початку 2018 року.

Росія вельми критично висловилася про оприлюднені в Нідерландах проміжні результати розслідування, назвавши слідство «упередженим і політично мотивованим» і заявивши, що воно «самочинно призначає винного і вигадує бажані результати».

Раніше Росія багато разів ішла на різноманітні кроки, щоб перешкодити цьому розслідуванню, а також попередньому, технічному, яке було завершене минулого року. Зокрема, Москва висувала різні версії того, хто і як міг збити літак, але щоразу складала вину на Київ. Крім того, Росія багато разів оприлюднювала сфальсифіковані «докази», що мали «підтвердити» її позицію, яку широко просували в російських засобах інформації.

XS
SM
MD
LG