Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція Чорногорії відмовилася визнати перемогу прозахідної партії


Владна Демократична партія соціалістів святкує перемогу, Подгориця, 16 жовтня 2016 року
Владна Демократична партія соціалістів святкує перемогу, Подгориця, 16 жовтня 2016 року

У Чорногорії опозиція заявила, що не визнає результатів парламентських виборів, що відбулися в неділю, бо вважає, що на перемогу на них прозахідної владної партії вплинула антитерористична операція, про яку заявила поліція.

Як повідомив увечері сайт щоденника Vijesti, чотири опозиційні партії заявили про масові зловживання – до яких вони залічили повідомлення поліції в день виборів, що напередодні були затримані 20 громадян сусідньої Сербії, які, за словами поліції, планували теракти для дестабілізації становища.

За практично повними, але офіційно не затвердженими результатами, досі владна проєвропейська і прозахідна Демократична партія соціалістів на чолі з прем’єр-міністром Милом Джукановичем здобула понад 41 відсоток голосів – більш як удвічі більше, ніж її головний супротивник, проросійський «Демократичний фронт». За цими даними, партія Джукановича може отримати 35 мандатів у парламенті з загалом 81 місцем і буде потребувати коаліційних союзників для формування уряду.

Джуканович іще вранці заявляв, що залучатиме до коаліції представників кількох партій національних меншин, що провели до парламенту по одному-два депутати. Таким чином, разом із двома голосами його союзників – Соціал-демократів, а також двома від Босняцької партії, одним від партії «Албанці рішуче» і одним від «Хорватської громадянської ініціативи» він зможе набрати мінімально необхідний для створення уряду 41 голос.

Чотири опозиційні партії, які об’єднує антизахідне і переважно проросійське чи просербське спрямування, разом здобувають, за нинішніми даними, 40 голосів.

На офіційні результати виборів, явка на які сягнула рекордних для Чорногорії 73 відсотків, очікують наступними днями.

Організація з безпеки і співпраці в Європі переважно позитивно оцінила вибори, але зауважила й певні недоліки. За даними спостерігачів ОБСЄ, вибори відбулися в конкурентному середовищі, основних свобод було загалом дотримано, але виборча кампанія характеризувалася відсутністю чіткої внутрішньополітичної альтернативи і була сповнена особистих нападів. Засоби інформації країни засвідчили плюралізм, та їм бракувало редакційної незалежності, мовилося у звіті.

Ці вибори називали вирішально важливими для майбутнього курсу країни – далі в бік Заходу чи в бік Росії. Головною темою передвиборчих дискусій була зовнішньополітична: опозиція проросійського і просербського спрямування виступає проти вступу країни до НАТО і Європейського союзу.

Крім того, за словами аналітиків, нинішня передвиборча кампанія зосереджувалася не так на політичних програмах партій, як на особі Джукановича й тому, чи має він і далі керувати політично розколотою на прозахідний і антизахідний табори Чорногорією після 25 років при владі на посадах то прем’єр-міністра, то президента. Опозиція звинувачувала його в корупції, кумівстві і поганому керуванні економікою. Джуканович, зі свого боку, звинувачував Кремль у втручанні у виборчу кампанію шляхом таємного фінансування опозиційних партій.

XS
SM
MD
LG