Доступність посилання

ТОП новини

У столиці Іраку протестували проти присутності військ Туреччини на півночі країни


Під час протесту під посольством Туреччини в Багдаді, 18 жовтня 2016 року
Під час протесту під посольством Туреччини в Багдаді, 18 жовтня 2016 року

Тисячі людей зібралися біля посольства Туреччини у столиці Іраку Багдаді на знак протесту проти присутності турецьких військ на півночі країни.

Демонстранти вимагали від Анкари вивести ці війська з їхньої бази неподалік іракського Мосула і виконати таким чином численні заклики уряду Іраку.

При цьому учасники протесту називали Туреччину «окупантом».

Раніше в вівторок прем’єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим заявляв, що саме турецькі війська на півночі Іраку навчили регіональні сили Іракського Курдистану «пешмерґа», які нині беруть участь в операції визволення Мосула від бойовиків екстремістського угруповання «Ісламська держава» разом із силовими структурами центральної влади Іраку.

Влада Іраку вже попереджала, що Туреччина, залишаючи свої війська на території країни, ризикує розпалити «регіональну війну», і порушувала справу з турецькими військами в Іраку в міжнародних інституціях, зокрема в ООН.

Та Анкара не збирається виводити їх і заявляє, що іракське керівництво «повинне знати своє місце». Туреччина стверджує, що Ірак іще 2014 року запросив до себе її війська, щоб узяти під контроль територію на півночі Іраку, яку захопило екстремістське угруповання «Ісламська держава», і тепер вони мають намір і собі взяти участь в операції визволення Мосула.

Влада Іраку відкидає ці твердження й заявляє, що не надавала Туреччині дозволу вводити війська. За повідомленнями, турецькі війська були введені свого часу на територію автономного Іракського Курдистану зі згоди влади цієї автономії, але дійсно без узгодження з Багдадом.

XS
SM
MD
LG