Доступність посилання

ТОП новини

У Чорногорії затвердили перемогу на виборах владної прозахідної партії


Члени Демократичної партії соціалістів святкують перші повідомлення про перемогу партії з портретом Мила Джукановича, Подгориця, 16 жовтня 2016 року
Члени Демократичної партії соціалістів святкують перші повідомлення про перемогу партії з портретом Мила Джукановича, Подгориця, 16 жовтня 2016 року

У Чорногорії оголосили остаточні офіційні результати парламентських виборів, що засвідчили перемогу досі владної прозахідної Демократичної партії соціалістів.

Але партія прем’єр-міністра Мила Джукановича буде потребувати коаліційних партнерів для створення уряду.

За повідомленням Центральної виборчої комісії, ця партія здобула на виборах, що відбулися в неділю, 36 мандатів у парламенті, що має загалом 81 місце.

Найбільша опозиційна партія, проросійський «Демократичний фронт», отримала 18 мандатів.

Загалом чотири опозиційні партії, переважно антизахідного і проросійського чи просербського спрямування, мають разом 39 місць.

Джуканович іще після оголошення попередніх результатів заявляв, що залучатиме до коаліції представників кількох партій, зокрема, національних меншин, що провели до парламенту по одному-два депутати. Таким чином, разом із двома голосами його союзників – Соціал-демократів, а також двома від Босняцької партії, одним від партії «Албанці рішуче» і одним від «Хорватської громадянської ініціативи» він зможе набрати 42 голоси.

Натомість опозиційні партії тоді заявляли, що не визнають результатів виборів, бо вважають, що на перемогу на них прозахідної владної партії вплинула антитерористична операція, про яку заявила поліція. Опозиція заявила про масові зловживання – до яких вона залічила повідомлення поліції в день виборів, що напередодні були затримані 20 громадян сусідньої Сербії, які, за словами поліції, планували теракти для дестабілізації становища.

Крім того, опозиція скаржилася на блокування популярних сервісів зв’язку WhatsApp і Viber.

Ці вибори називали вирішально важливими для майбутнього курсу країни – далі в бік Заходу чи в бік Росії. Головною темою передвиборчих дискусій була зовнішньополітична: опозиція проросійського і просербського спрямування виступає проти вступу країни до НАТО і Європейського союзу, Джуканович виступає за подальшу європейську і євроатлантичну інтеграцію Чорногорії.

XS
SM
MD
LG