Доступність посилання

ТОП новини

Учасники «нормандської зустрічі» продовжили її після перерви


Фотосесія на початку зустрічі в Берліні, 19 жовтня 2016 року
Фотосесія на початку зустрічі в Берліні, 19 жовтня 2016 року

Учасники зустрічі в «нормандському форматі», що обговорюють у Берліні врегулювання на окупованій частині Донбасу, продовжили роботу після короткої перерви, яку влаштували через приблизно чотири години переговорів, повідомили зі столиці Німеччини українські агентства.

Наразі не відомо, скільки загалом протривають ці переговори.

Після «нормандської» зустрічі також іще планується розмова канцлера Німеччини Анґели Меркель і президента Франції Франсуа Олланда з президентом Росії Володимиром Путіним на тему дій Росії в Сирії, що, за оцінками, можуть становити воєнні злочини.

За повідомленнями, на самому початку зустрічі журналістам показали трансляцію без звуку з зали, де вона відбувається, протягом кількох хвилин. Крім керівників Німеччини, України, Франції й Росії, там перебували й інші члени делегацій.

Зокрема, агентства повідомили, що з українського боку, крім президента України Петра Порошенка, в зустрічі беруть участь також міністр закордонних справ Павло Клімкін і заступник голови адміністрації президента Костянтин Єлісєєв.

Канцлера Німеччини супроводжує міністр закордонних справ Франк-Вальтер Штайнмаєр.

Із боку Росії присутні теж міністр закордонних справ Сергій Лавров, а також помічник президента Владислав Сурков.

Сурков перебуває під санкціями Європейського союзу, які, зокрема, забороняють йому в’їзд. Але режим санкцій прямо передбачає можливість винятку для участі підсанкційних у важливих міжнародних заходах.

Владислав Сурков відомий тим, що був головним партнером у переговорах на теми врегулювання на сході України з представниками США, зокрема, з помічником державного секретаря Вікторією Нуланд.

Його також неофіційно називають «кремлівським куратором» у справах російського втручання на Донбасі.

Перед початком «нормандської» зустрічі чотирьох керівників, присвяченій урегулюванню на окупованій частині українського Донбасу, Порошенко зустрівся в Берліні з Меркель і Олландом без Путіна, щоб, як повідомляли раніше в його адміністрації, «узгодити позиції».

Напередодні зустрічі сторони висловлювали різні думки щодо того, чого вони хочуть від неї, але згоджувалися в тому, що на якісь прориви очікувати не варто.

XS
SM
MD
LG