Доступність посилання

ТОП новини

Суд у справі Карпюка і Клиха пішов у нарадчу кімнату


Микола Карпюк на одному з попередніх засідань суду (архівне фото)
Микола Карпюк на одному з попередніх засідань суду (архівне фото)

У Росії суд, що розглядає апеляцію на вирок громадянам України Станіславу Клиху і Миколі Карпюку, пішов у нарадчу кімнату, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Раніше адвокат Ілля Новіков заявив, що не має «особливого оптимізму» з приводу рішення Верховного суду Росії, який розглядає апеляційну скаргу.

«Залишення в силі вироку Верховного суду Чечні стане ганьбою для судової системи Росії і мене особисто як адвоката», – сказав Новіков, який є одним із трьох захисників українців.

Раніше захист і самі підсудні вкотре заявили про тортури, застосовані до Карпюка і Клиха в процесі слідства. Українці також знову заявили, що не визнають провини.

Прокурор наполягав, що слідство було об’єктивним і пройшло із дотриманням норм.

Зранку 26 жовтня депутат Верховної Ради України Надія Савченко прибула до Москви на суд у справі українців, щоб, за її словами, підтримати Карпюка і Клиха.

Адвокат Ілля Новіков раніше цього місяця заявив, що Станіслав Клих перебуває у поганому стані, мало себе контролює. Про загрозливий психічний стан в’язня також заявляла російська правозахисниця Зоя Свєтова.

У травні 2016 року Станіслав Клих і Микола Карпюк були засуджені Верховним судом Чечні на 20 і 22,5 року ув’язнення відповідно. Колегія присяжних визнала українців винними в участі в бойових діях проти російських урядових військ під час Чеченської війни взимку 1994–1995 років у складі підрозділу «Вікінг», загибелі й пораненні кількох десятків російських солдатів.

Українці не визнають провини, заявляють, що ніколи не були в Чечні, були захоплені російськими силовиками незаконно і зазнали тортур під час слідства.

У серпні у Міністерстві юстиції України заявили про направлення Москві повторного запиту про екстрадицію ув’язнених Клиха і Карпюка.

XS
SM
MD
LG