Доступність посилання

ТОП новини

Туск прогнозує узгодження Євросоюзом механізму припинення безвізового режиму до кінця року


Учасники саміту Україна – ЄС (зліва-направо): президент Європарламенту Мартін Шульц, президент України Петро Порошенко, президент Європейської ради Дональд Туск і президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, Брюссель, 24 листопада 2016 року
Учасники саміту Україна – ЄС (зліва-направо): президент Європарламенту Мартін Шульц, президент України Петро Порошенко, президент Європейської ради Дональд Туск і президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, Брюссель, 24 листопада 2016 року

Президент Європейської ради Дональд Туск допускає, що Європейський союз погодить механізм припинення безвізових режимів для третіх країн, що дозволить запровадити безвізовий режим для України до кінця року.

«Ми все ще сподіваємося узгодити рішення про так званий механізм припинення дії безвізового режиму до кінця року. І це досить реалістичний і обережний оптимізм», – сказав Туск 24 листопада під час саміту «Україна – ЄС» у Брюсселі.

Він також спростував інформацію про те, що надання безвізового режиму Україні блокує Франція. «Мушу підкреслити, що останніми днями Франція була дуже конструктивною, і французький підхід був дуже позитивним. Правда в тому, що Париж допомагає знайти рішення, а не навпаки», – сказав голова Євроради.

Президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер також назвав можливим рішення про запровадження безвізового режиму з ЄС для України до кінця року. «Незважаючи на низку розбіжностей і труднощів, які ми мали між країнами-членами та Європейським парламентом, я вважаю, це важливо, що ми можемо надати візову лібералізацію Україні до кінця року», – сказав Юнкер.

24 листопада з’явилася інформація про те, що в Євросоюзі можуть не узгодити угоду про так званий механізм припинення безвізового режиму до президентських виборів у Франції, запланованих на весну. Як повідомив кореспондент Радіо Свобода Рікард Йозвяк із посиланням на свої джерела, угоди про механізм припинення «безвізу» може не бути до квітня-травня.

Нещодавно Комітет постійних представників країн-членів Євросоюзу дав «зелене світло» безвізовому режиму між Україною і ЄС. За рішенням, запрацювати такий режим має після погодження у ЄС так званого механізму припинення «безвізу», який поки що обговорюють. Рішення комітету, що діє від імені Ради Євросоюзу, – це фактично фінішна пряма перед остаточним затвердженням спрощеного пересування країнами Шенгенської зони.

Йдеться про скасування віз на короткотермінове перебування в країнах, що входять до Шенгенської зони: у всіх країнах-членах Євросоюзу (крім Великобританії й Ірландії), а також Ісландії, Норвегії, Швейцарії і Ліхтенштейні. У цих країнах безвізовий режим дозволятиме перебувати 90 днів протягом кожного періоду в 180 днів.

XS
SM
MD
LG