Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: МЗС має продовжити роботу щодо світового визнання Голодомору геноцидом


(Архівне фото)
(Архівне фото)

Президент України Петро Порошенко доручив Міністерству закордонних справ продовжити роботу щодо визнання світовою спільнотою Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу. Про це він повідомив на церемонії вшанування пам’яті жертв голодоморів у Києві 26 листопада.

«Десятки країн кваліфікують цей злочин тоталітарного режиму саме як геноцид. Я щойно підписав указ про заходи у зв’язку з 85-ю річницею Голодомору 1932–1933 років в Україні – геноциду українського народу, в якому дав доручення МЗС продовжити роботу щодо визнання світовою спільнотою, іноземними державами та міжнародними інституціями Голодомору геноцидом українського народу», – заявив Порошенко.

Він додав, що апологети заперечення геноциду живуть переважно в Росії і ховають архівні документи від учених, а також забороняють відповідні праці українських авторів у судовому порядку. Крім того, відповідним указом Порошенко доручив МЗС забезпечити проведення тематичних виставок у парламентах і урядових установах інших країн, а також сприяти представникам українських громад за кордоном у заходах у зв’язку з 85-ю річницею Голодомору.

День пам’яті жертв голодоморів встановлений в Україні на четверту суботу листопада.

Україна з посиланням на дані науково-демографічної експертизи стверджує, що загальна кількість людських втрат від Голодомору 1932–33 років становить 3 мільйони 941 тисячу осіб, а втрати українців у частині ненароджених становлять 6 мільйонів 122 тисячі.

XS
SM
MD
LG