Доступність посилання

ТОП новини

Допит Януковича у справі колишніх «беркутівців» завершився


Віктор Янукович
Віктор Янукович

Допит колишнього президента України Віктора Януковича у справі п’яти колишніх бійців розформованого підрозділу «Беркут» завершився.

Наразі в засіданні оголошено перерву.

Під час допиту у режимі відеоконференції Янукович, зокрема, заявив, що не мав повноважень віддавати наказ щодо застосування сили до учасників Революції гідності. Він також не зміг згадати перебіг подій у дні найбільшого загострення під час масових акцій протесту, зокрема 20 лютого 2014 року, у день розстрілу у центрі Києва Небесної сотні. На запитання, чи пам’ятає він ранок 20 лютого, Віктор Янукович, зокрема, зазначив, що «нічого надзвичайного в цей день не відбулося».

Він також повідомив, що не знайомий і ніколи не спілкувався з тодішнім командиром «Беркуту» Дмитром Садовником, підозрюваним у співучасті в масових вбивствах мітингувальників, який перебуває у розшуку.

Колишній президент також не виключив, що екс-голова Адміністрації президента Сергій Льовочкін міг бути причетний до розгону мітингувальників у ніч на 30 листопада 2013 року. Сам Льовочкін такі заяви спростовує.

Віктор Янукович розповів, що залишив територію України 24 лютого 2014 року. Він також признався, що звертався до президента Росії Володимира Путіна після того, як вирішив виїхати з України. Водночас він заперечив, що знайомий і коли-небудь бачився з помічником Путіна Владиславом Сурковим.

Під час допиту Янукович також попросив вибачення у родин загиблих мітингувальників. «Я хочу перед вами вибачитися, щоб ви зрозуміли і знали, що я робив все для того, щоб цієї трагедії не було», – запевнив він.

Святошинський районний суд Києва розглядає справу щодо п’ятьох колишніх бійців спецпідрозділу «Беркут», фігурантів справи про розстріли на Майдані – Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олександра Маринченка, Сергія Тамтури та Олега Янішевського. Їх обвинувачують у розстрілі активістів Майдану на вулиці Інститутській у Києві в лютому 2014 року. Колишні бійці спецпідрозділу «Беркут» не визнають власної вини.

Віктор Янукович у цій справі фігурує як свідок.

XS
SM
MD
LG