Доступність посилання

ТОП новини

Матіос: Янукович уже є підозрюваним у держзраді після того, як Луценко зачитав повідомлення


Анатолій Матіос, архівне фото
Анатолій Матіос, архівне фото

Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос заявив, що колишній президент України Віктор Янукович уже має статус підозрюваного після того, як генеральний прокурор України Юрій Луценко зачитав повідомлення про це.

Як сказав він в ефірі телеканалу «112 Україна», все було зроблено відповідно до чинного українського законодавства.

«Крім того, що була підготована підозра, вона була спрямована на всі відомі адреси його реєстрації, проживання, тимчасового перебування як у Росії, так і в Україні. В тому числі, ці підозри належним чином були вручені захисникам Януковича, які перебували у приміщені Святошинського суду… Наявність їхніх повноважень як захисників Януковича була підтверджена секретарем судового засідання перед початком», – сказав Матіос.

Раніше в понеділок генеральний прокурор Юрій Луценко у Святошинському суді усно оголосив Вікторові Януковичу повідомлення про підозру у державній зраді. Генпрокурор заявив, що повідомлення про це також було надіслане до Росії.

При цьому Луценко зачитував повідомлення під час перерви в засіданні суду, в час, коли відеозв’язку з Ростовом-на-Дону не було. Пізніше він заявив, що не працювала тільки передача зображення, а звуковий зв’язок у той час був.

Копію повідомлення також вручили одному з адвокатів колишнього президента, що перебував у залі суду в Києві. Адвокат прийняв документ від представників прокуратури, але наголосив, що вручення копії підозри адвокатові не рівнозначне оголошенню підозри особі.

Коментуючи цей крок генпрокурора, юристи і політики по-різному тлумачать положення Кримінального процесуального кодексу України, що регламентують порядок оголошення підозри, вручення письмового повідомлення про підозру і визнання особи підозрюваною.

Раніше Луценко повідомляв про плани відомства до кінця року передати до суду так звану «велику справу Януковича», серед епізодів якої – підозра у державній зраді та інших тяжких злочинах. За словами генпрокурора, йдеться про епізоди, розслідуванням яких займалася військова прокуратура.

XS
SM
MD
LG