Доступність посилання

ТОП новини

Янукович закликав узяти свідчення і в лідерів Майдану


Віктор Янукович, Ростов-на-Дону, 28 листопада 2016 року
Віктор Янукович, Ростов-на-Дону, 28 листопада 2016 року

Колишній президент України Віктор Янукович заявив після відеодопиту українським судом, що лідери Майдану теж мають виступити на суді. Як сказав він на прес-конференції в Ростові-на-Дону в Росії, було б правильним, щоб їх почули родини потерпілих і загиблих у перебігу подій Майдану правоохоронців.

Він також висловив думку, що за події в Україні несуть відповідальність не тільки лідери Майдану, а й інші тодішні опозиціонери, що зараз перебувають при владі в Україні, проте додав, що все мають вирішити слідство і суд.

Крім того, Віктор Янукович назвав спробою натиснути на суд заяву генерального прокурора України Юрія Луценка, який у перебігу судового слухання зачитав на адресу колишнього президента обвинувачення в державній зраді.

Раніше в понеділок Святошинський районний суд Києва провів допит Януковича за допомогою відеозв’язку з Ростова-на-Дону у справі щодо п’ятьох колишніх бійців спецпідрозділу «Беркут», обвинувачуваних у розстрілах на Майдані взимку 2014 року, за клопотанням їхнього захисту. Колишні бійці спецпідрозділу «Беркут» не визнають власної вини. У цій справі Віктор Янукович має статус свідка.

Раніше Луценко повідомляв про плани Генпрокуратури до кінця року передати до суду так звану «велику справу Януковича», серед епізодів якої – підозра в державній зраді та інших тяжких злочинах.

Віктор Янукович сам є фігурантом кількох кримінальних справ, зокрема, щодо перевищення ним повноважень від листопада 2013 року до лютого 2014 року, щодо масових убивств активістів Майдану, а також за фактом захоплення ним державної влади 2010 року. Янукович утік із України в лютому 2014 року після масових розстрілів учасників протестів на майдані Незалежності в Києві. Відтоді він переховується на території Росії.

XS
SM
MD
LG