Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний суд 22 грудня почне розглядати подання щодо е-декларування


Конституційний суд України 22 грудня почне розглядати конституційність електронного декларування доходів чиновників.

Як повідомляє прес-служба суду, на 10:00 22 грудня призначено початок розгляду конституційного подання 48 депутатів Верховної Ради.

Засідання буде проводитися у форматі усного слухання.

Депутати просять визнати неконституційними низку положень закону «Про запобігання корупції», що стосується введення електронного декларування, і статтю 366-1 Кримінального кодексу, якою запровадження кримінальна відповідальність за надання свідомо недостовірних відомостей у декларації про доходи.

48 народних депутатів – здебільшого з «Опозиційного блоку» – звернулися до Конституційного суду з поданням у грудні 2015 року. Народні обранці вважають, що електронне декларування буде порушувати конституційні принципи верховенства права, законності, індивідуальної відповідальності, заборони втручання в особисте життя та конфіденційної інформації. Зокрема, йдеться про те, що декларації посадовців будуть викладені у відкритому цілодобовому доступі на одному з державних сайтів. Також під критику парламентарів потрапили статті, що зобов’язують декларувати недобудови, а також статті про покарання до двох років позбавлення волі за надання недостовірної інформації.

У ніч на 31 жовтня завершився перший етап подання електронних декларацій за 2015 рік для суб’єктів декларування, які посідають відповідальне й особливо відповідальне становище: президента, прем’єра, членів уряду, депутатів, суддів, правоохоронців. За даними сайту Єдиного державного реєстру декларацій, на час завершення першого етапу подали понад 131 тисячу декларацій.

XS
SM
MD
LG