Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпрі відкрився симпозіум емальєрів, присвячений Марії Примаченко


Експонат виставки
Експонат виставки

У Дніпрі вперше розпочався всеукраїнський симпозіум емальєрів – художників, що працюють в рідкісній техніці художньої емалі, присвячений Марії Примаченко, та відкрилась виставка художньої емалі. Заходи відбуваються в Музеї українського живопису.

За словами учасників симпозіуму «Діалог із Марією Примаченко», зараз до емалі звертаються українські художники різних спеціалізацій – живописці, графіки, скульптори, ювеліри – бо вбачають у цій техніці нові можливості. Твори з емалі, хоч і потребують кропіткої роботи, стійкі та майже непідвладні руйнуванню з часом.

Художники зауважують: за радянських часів мистецтво емалі в Україні практично не розвивалось, адже було затавроване як «буржуазне».

У межах симпозіуму в музеї також презентують виставку «Зимовий сад» українського художника Олексія Коваля, який працює в рідкісній техніці гарячої емалі з використанням коштовних каменів. За словами мистецтвознавців, його авторські роботи «створені на національному ґрунті» – він показує обличчя українців, доповнюючи народними орнаментами.

Як зазначає сам Олексій Коваль, техніка гарячої емалі досить складна: створення однієї пластини вимагає більш ніж двадцяти процесів, починаючи зі створення ескізу аж до запікання у спеціальній муфельній печі. Розподіл картини на окремі фрагменти дозволяє майстрам не залежати від розміру печі, тому іноді панно можуть досягати кількох метрів. Деякі свої твори Коваль створював роками.

Після виставки у Дніпрі твори Олексія Коваля поїдуть до Відня, Нью-Йорка та Торонто.

Симпозіум емальєрів у Дніпрі, присвячений Марії Примаченко, триватиме до 6 грудня.

Раніше у Дніпрі відкрилась виставка робіт відомої народної художниці.

XS
SM
MD
LG