Доступність посилання

ТОП новини

У Росії активісти вимагали звільнити Дадіна й інших політв’язнів


Російські правозахисники розгорнули банер на мосту в Санкт-Петербурзі із закликом звільнити ув’язненого активіста Ільдара Дадіна, який заявляв про тортури у колонії.

Вісім активістів із руху «Весна» 6 грудня повісили банер із написом «Свобода Дадіна – свобода Росії» на Царськосельському мосту і запалили фаєри.

Цього ж дня інша група активістів провела низку одиночних пікетів у Санкт-Петербурзі, вимагаючи звільнення людей, ув’язнених за політичними мотивами, зокрема ув’язнених у «Болотній справі», опозиціонера Сергія Мохнаткіна, засудженого за звинуваченням у насильстві проти працівника поліції 31 грудня 2013 року під час мітингу на Тріумфальній площі у Москві.

Про скарги Дадіна на тортури і знущання в колонії стало відомо на початку листопада. Федеральна служба виконання покарань і Слідчий комітет Росії заявили, що ніяких порушень допущено не було, а правозахисники стверджують, що існують непрямі докази застосування насильства до Дадіна – зокрема, розповіді інших ув’язнених. У листопаді ФСВП повідомила, що Дадін побився з сусідом по камері і буде переведений в приміщення камерного типу.

5 грудня стало відомо, що Дадін етапований з колонії в карельському місті Сегежа до однієї з виправних установ Кіровської області.

Ільдар Дадін – неодноразовий учасник опозиційних акцій, перший в Росії засуджений за статтею про порушення на мітингах. Правозахисна організація «Меморіал» визнала його політв’язнем.

XS
SM
MD
LG